ŠTA ZAPRAVO ZNAČI “DRUGI TALAS NA JESEN”? Doktorka objasnila DOKLE će u Srbiji važiti mere protiv korone

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović navodi da zdravstvene institucije u Srbiji rade na pripremanju plana preventivih mera u sprečavanju širenja koronavirusa na jesen, kada se očekuje novi talas.

Pixabay.com/Kolaž

Na konferenciji za medije, Jovanovićeva je rekla da se preventivne mere odnose i na škole, fakultete i sva ona mesta gde se očekuje okupljanje velikog broja ljudi koji zbog toga predstavljaju rizik za širenje virusa.

Direktorka “Batuta” ističe da se sve mere zaštite moraju primenjivati kako bi se dobili dobri epidemijski rezultati i kako bi došlo do gušenja epidemije.

“Zadatak zdravstvenih službi i institucija je da pratimo epidemiološku situaciju i da izveštavamo o kretanju kovida 19. Istovremeno radi se i na planovima koji su od velikog značaja i koji uključuju primenu preventivnih mera u vremenu koje je pred nama”, rekla je Jovanovićeva.

Na pitanje novinara hoće li deca nositi maske u školi i koji broj zaraženih na dnevnom nivou treba da bude da bi deca mogla u školu, dr Jovanović je odgovorila da se radi na planovima za jesen, kao i da će virus i u septembru biti među nama. Kada dođemo do pokazatelja, tačnije jednocifrenog broja zaraženih, ostaćemo i dalje pri merama.

“Ne možemo imati nulu, ali kada je odjava epidemije, mora da prođe inkubacioni period od 28 dana u kojem bi broj bio nula, ali pošto je ovo pandemija, taj broj ne možemo očekivati”, objasnila je direktorka “Batuta”.