Jedan od SIMBOLA BEOGRADA punih 30 godina kod nekih građana izaziva mučninu (FOTO)

Staklenac
Dnevno.rs/Petar Marković

Nalazi se na odličnoj lokaciji, u samom centru grada, na Trgu republike i preko puta Narodnog pozorišta, a svakog dana hiljade građana i turista prođe pored njega. Tržni centar Staklenac postoji od 1989. godine, ali uglavnom nije omiljen među Beograđanima - mahom kod onih starijih jer je upravo u prizemlju ove zgrade bila prva ekspozitura ozloglašene Dafiment banke koja je simbol ekonomskog sunovrata Srbije devedesetih...

 

Iako je 2014. najavljeno da će čuveni Staklenac biti srušen, on se još uvek nalazi na starom mestu.

Pojavile su različite ideje šta bi na njegovom mestu trebalo da se nalazi, pa su tako neki najavljivali Gradsku galeriju, Operu, Memorijalni centar Zorana Đinđića, stanicu beogradskog metroa…

Dok se sudbina Staklenca ne reši jednom zauvek, mi smo pitali građane šta misle o njemu.

Neki smatraju da treba da ostane gde jeste, jer je „postao simbol Beograda“, dok drugi misle da je „najbolje da se sruši, jer se ne uklapa u u ambijentalnu celinu sa okolnim zgradama.“

Meni iskreno ne smeta spoljni izgled Staklenca, jedino što je unutra prazno, trebalo bi da lokali budu puni. Ipak je ovo centar grada, nalazi se na odličnom mestu i trebalo bi da nekako privuče što veći broj posetilaca. A što se tiče toga da „odskače“ od ambijenta, nije tačno. Pa i deo Narodnog pozorišta je u staklu – kaže za Dnevno.rs Beograđanka Olivera Stojanović.

 

Foto: Olivera Stojanović – Staklenac treba da ostane gde jeste

Sličnog mišljenja je i sugrađanin Vladimir Ž.

Nema potrebe da se ruši, navikli smo na njegov izgled. Mogli bi samo da ga renoviraju. Staklenac se ipak nalazi u najužem centru, od njega bi mogao da se napravi neki fini tržni centar, koji će dobro da posluje – ističe Vladimir.

 

Foto: Vladimir Ž – Staklenac treba da se renovira

Sa druge strana, postoje i oni koji ne žele više da ga gledaju.

Nikada mi se nije sviđao, smatram da naružuje okolinu. Pored toga, načičkani su i fast fudovi ispred njega, pa mi je celokupna slika nekako jadna i bedna. Nadam se da će se na njegovom mestu napraviti neka biblioteka ili kulturna ustanova – govori Dušan B.

[!poll id=”70″]

Sa njim se slaže i Jovana G, koja se nada da će jednog dana, umesto Staklenca, gledati neki kultuno-zabavni sadržaj za najmlađe ili veliki park.

Zanimljivo je da nijedan anketirani nije spomenuo ozloglašenu banku… ili smo zaista zaboravili te muke ili pokušavamo da ne mislimo o njima?!

Kakav je Vaš stav?

 

Šta biste Vi voleli da se desi sa tržnim centrom Staklenac? Pišite nam u komentarima i rešite našu anketu iznad obavezno!