STANOVI BUDUĆNOSTI: Šta su KONDOMINIJUMI i zašto su toliko popularni, čak i u Srbiji

Tržište nekretnina u našoj zemlji je u ekspanziji poslednjih nekoliko godina, a nekadašnje porodične kuće zamenjuju nove i moderne zgrade. Takođe, nekada napušteni predeli pretvaraju se u savremene komplekse i kvartove ulepšavajući panoramski izgled određenog grada.

Unsplash.com

Možemo reći da se investitori nadmeću koji od njih će izgraditi lepšu, moderniju i funkcionalniju zgradu pogodnu za život savremenog čoveka, te prodati stanove u najkraćem roku. Ipak, nije lako istaći se na tržištu i pokazati inovativnost, a ujedno pridobiti kupce, te je ključno ponuditi nešto potpuno novo.

Upravo novitet koji je bio potreban našem tržištu nekretnina predstavljaju kondominijumi, koji se od pre nekoliko godina mogu naći u prestonici Srbije. U narednim redovima upoznajte se sa pojmom kondominijum i svemu što treba da  znate o njemu.

Definicija kondominijuma –  šta sve podrazumeva ovaj način življenja

Pojam kondominijum možemo objasniti u opštem i u užem smislu. Kada govorimo o opštem pojmu mislimo na teriroriju u kojoj više suverenih entiteta deli jednake dominijume i ostvaruje zajednička prava, bez deljenja u nacionalne zone. Ova definicija može se pronaći u međunarodnom pravu.

Sa druge strane, uža definicija kondominijuma o kojem ćemo danas pisati vezuje se za poseban vid življenja. Koncept kondominijuma predstavlja stambenu zgradu, gde su stanovi vlasništvo pojedinaca, dok se o zajedničkom prostoru brinu lica zadužena za to, u dogovoru sa predstavnicima stanara.

Zajednički prostor podrazumeva park, garažu, sportske terene, u nekim slučajevima i bazene, spa centre, teretane, prodavnice i kafiće. Ono što je zapravo najiinteresantnije jeste da su svi navedeni sadržaji privatni, odnosno da su dostupni isključivo stanarima.

Kondominijumi su po pravilu ograđeni, tačnije zatvoreni, a na ulazu u kompleks nailazite na recepciju koja tadi 24 časa, 7 dana u nedelji. U Beogradu se na svega nekoliko lokacija mogu pronaći luksuzni kondominijumi. Prvi kondominijumi nikli su u samom centru Beograda, a ovaj kvart poznat je pod nazivom Central Garden.

Trenutno su u poslednjoj fazi izgradnjie stanovi na beogradskoj opštini Voždovac. Ako je vaš izbor za život upravo Voždovac stanovi i dodatni sadržaji pružiće vam sav neophodan komfor i sigurnost, te predstavljaju idealan izbor za miran i kvalitetan život.

Pomenućemo da kondominijumi predstavljaju grupu zgrada na jednoj teritoriji, ali se po svim navedenim sadržajima razlikuju od nama poznatog kompleksa zgrada, gde je sav prostor javni, što se može istaći kao osnovna prednost kondominijuma.

Zašto je kondominijum idealan izbor za život u 21. veku?

U tekstu ste se upoznali sa sadržajima koje kondominijum pruža, a sada ćemo vas upoznati sa benefitima života u kondominijuma i dati vam savet zašto baš ovaj vid stanovanja treba da postane vaš izbor.

Tempo života modernog čoveka je izuzetno brz i podrazumeva rad od uglavnom 8 sati, te prosečnoj osobi ostane malo slobodnog vremena koje može kvalitetno da se iskoristi.

Zamislite da posle napornog dana provedenog na radnom mestu izađete sa detetom u ograđen prostor kondominijuma i uživate u napitku u kafiću koji je dostupan samo vama i vašim komšijama, dok se vaše dete igra na nekoliko metara od vas. Zvuči idealno, zar ne?

Upravo se sigurnost i bezbednost ističu kao glavne prednosti života u kondominijumu. Ne morate da brinete ko posećuje predeo oko vaše zgrade jer o tome vodi računa recepcija.

Kao još jednu prednost istaći ćemo izuzetno lepo uređen prostor ispred i oko zgrade o kojem nećete morati da vodite računa, a sigurni smo da ćete se osećati savršeno šetajući uređenim stazama vašeg stambenog kvarta.

Kada govorimo o uređenosti prostora, mislimo i na brigu o svim popravkama i radovima koje zatvoreni, ali i otvoreni prostor podrazumeva – košenje trave i uređenje svih zelenih površina, čišćenje snega i slično.

Kako su kondominijumi uticali na tržište nekretnina?

Prvi kondominijum na svetu izgrađen je davne 1960. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj tip stanovanja je u ovoj državi izuzetno popularan, a veliki broj porodica odlučuje se za život u kondominijumu.

S obzirom na to da kondominijumi ispunjavaju sve potrebe života savremenog čoveka, jasno je zašto je njihova popularnost na tržištu nekrtnina vrtoglavo porasla i nastavlja da raste.

Kada govorimo o veličini stanova u okviru kondominijuma, možete pronaći jednosobne stanove, ali i luksuzni penthaus, u zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti, stoga nema razloga da ne odaberete baš ovaj vid stanovanja.

Kao što smo pomenuli, od pre nekoliko godina možete se useliti u kondominijum i u Beogradu, a trenutno je opština Voždovac jedna od najatraktivnijih lokacija koju bira veliki broj ljudi.

Kako izgledaju najpoznatiji kondominijumi na svetu?

S obzirom na to da je u svetu ovaj način stanovanja odavno popularan, kondominijumi su se u mnogim državama “podigli na viši nivo”, te u pojedinim zgradama možete uživati u privatnom noćnom klubu, bazenu na balkonu, pogledu na čitav grad sa neverovatnih visina i sličnim luksuznim privilegijama.

Pomenućemo neke od najpoznatijih kondominijuma u kojima su smešteni najskuplji stanovi na svetu. Tu je Odeon Tower u Monaku, kula sa koje možete videti čitav grad, a upravo u ovom kondominijumu nalazi se najskuplji penthaus na svetu, vredan 400 miliona dolara.

Istaći ćemo i Eau Du Soleil and Water Tower, velelepan kondominijum u Torontu koji između ostalog sadrži i pozorište, a sam pogled na zgrade će vas ostaviti bez daha.

Kondominijumi u Beogradu ne koštaju nekoliko stotina miliona dolara, a prilikom njihove izgradnje razmišljalo se o luksuzu, komforu, sigurnosti, inovativnom dizajnu i svemu što je potrebno za kvalitetan život, stoga vam predlažemo da ukoliko se odlučujete za kupovinu stana, dobro razmislite o ovoj opciji.