STANOVNIŠTVU PREPORUČENA EVAKUACIJA: Povećan nivo radijacije posle eksplozije u ruskom gradu

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja rakete na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti.

Beta/AP

Ruske vlasti, pozivajući se na merenja ruske meteorološke agencije “Rosgidromet”, tvrde da je zračenje između četiri i 16 puta veće od dozvoljenog, a organizacija “Grinpis” navodi da je 20 puta veće od prihvatljivih vrednosti.

Ministarstvo odbrane je posle nesreće objavilo da je zračenje ostalo na normalnom nivou, te da nema opasnosti po stanovništvo, ali su gradske vlasti Severodvinska saopštile da je zabeležen kratkotrajni rast nivoa radijacije, prenosi Rojters.

Lokalnom stanovništvu je preporučeno da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju sanacioni radovi na mestu nesreće.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.

Lekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povređenima posle nesreće tokom testiranja rakete poslati su u Moskvu na medicinsko ispitivanje.