STARA ŽELEZNIČKA STANICA BLISTA NOVIM SJAJEM: Ovo nije viđeno u Beogradu još od 1945. godine (FOTO)

Na fasadu zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu juče je vraćen grb Kraljevine Srbije s grifonima, uklonjen s tog objekta 1945. godine.

Beta

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture je saopštio da je na zgradu, koja se trenutno rekonstruiše, nakon 75 godina vraćena kompozicija dva grifona koji drže kartušu u kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije sa krunom na vrhu.

Beta

Ugovorom o izgradnji “Beograda na vodi”, predviđeno je da kompanija koja realizuje taj projekat posle ulaganja u renoviranja, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, među kojima su Bristol, zgrada Pošte, Geozavod, glavna zgrada Železničke stanice i grupa zgrada u četvrti Savamala.

Beta

Prema ranijim najava predstavnika gradskih vlasti, nekadašnja Železnička stanica biće pretvorena u objekat namenjen kulturi.

Zgrada Glavne železničke stanice u Beogradu podignuta je 1884. godine, neposredno po uspostavljanju prve železničke veze u Srbiji i zbog svoje kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti 1983. godine proglašena je za spomenik kulture.

loading...