‘Staro sajmište postaje memorijalni kompleks za dve godine’

Staro Sajmište
Wikipedia/White Writer

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

 

On je najavio da će na Starom sajmištu za dve godine biti podignut memorijalni centar kakav i zaslužuju sve nevine žrtve koje su stradale u Beogradu od 1941. do 1945. godine.

– Zločini koji su se desili u toku Drugog svetkog rata ne smeju da padnu u zaborav, jer bi zaborav na žrtve Holokausta bio oprost i amnestija zločinaca. Nažalost, ti zločini su se desili i u našem glavnom gradu od okupatora, ali i domaćih kvislinga – podsetio je Nikodijević.

Grad Beograd je, kako je istakao, doneo odluku da se na mestu Starog sajmišta podigne memorijalni centar za sve žrtve koje su stradale u Drugom svetskom ratu, sa posebnim naglaskom na Jevreje, Rome i Srbe koji su najviše stradali u logoru na Starom sajmištu. Tim povodom je, prema njegovim rečima, formirana posebna komisija.

– Ta komisija je u poslednjih nekoliko dana donela više značajnih odluka. Centralna kula ovde na Starom sajmištu već je iseljena i predstavljaće centralni deo budućeg memorijalnog kompleksa. Stekli su se takođe uslovi da se raspiše javni poziv za izradu idejnog projekta budućeg memorijalnog centra. Posle toga treba da se usvoji zakon o proglašenju Starog sajmišta u memorijalni centar u republičkom parlamentu koji bi olakšao dalju proceduru oko završetka tog značajnog kompleksa – naveo je predsednik Skupštine grada.

Vence su položili predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadori i predstavnici jevrejskih i romskih udruženja