STARU ŠKOLU SPASILI OD RUŠENJA: Zgrada se “prošetala” gradom i stigla do nove lokacije (VIDEO)

Stanovnici Šangaja koji su ranije ovog meseca prolazili kroz istočnu gradsku četvrt Huangpu mogli su da naiđu na neobičan prizor – "šetajuću" zgradu.

Pixabay.com

Osnovna škola stara 85 godina u potpunosti je podignuta sa zemlje i preseljena uz pomoć nove tehnologije nazvane “mašina za hodanje”.

U cilju da se sačuvaju istorijske građevine, inženjeri su ispod petospratne zgrade pričvrstili skoro 200 mobilnih nosača, prema rečima Len Vudžija, glavnog tehničkog nadzornika projekta.

Nosači se ponašaju poput nogu. Podeljeni su u dve grupe koje se naizmenično podižu gore-dole, imitirajući ljudski korak, a senzori pomažu u kontroli pomeranja zgrade.

Škola je napravljena 1935. godine i izmeštena je na drugu lokaciju, jer bi na njenom mestu trebalo da se izgradi poslovna zgrada. Da bi u tome uspeli radnici su prvo morali da iskopaju kanal oko objekta kako bi mogli da ugrade pomenute mašine.

Ceo proces trajao je 18 dana, a u nekadašnjoj zgradi škole će biti smešten centar za obrazovanje i zaštitu nasleđa, piše BIZlife.

Šangaj se smatra jednim od najnaprednijih gradova u Kini kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa, pa su zbog toga već zaštitili mnoge stare objekte. Nije prvi put da se u ovom delu najmnogoljudnije zemlje na svetu ovako izmešta objekat.

U Šangaju su 2003. izmestili koncertnu dvoranu napravljenu 1930. zbog gradnje autoputa. Pre dve godine je izmeštena i zgrada stara 90 godina i to je ocenjeno kao najsloženiji poduhvat te vrste.loading...