STAVKA ZA PONOS ILI NEVERU? Po ovom kriterijumu, Srbija je IZNAD PROSEKA Evropske unije

Više od 79 odsto građana Srbije govori najmanje jedan strani jezik, rezultati su Eurostatovog istraživanja o poznavanju stranih jezika, a prema mišljenju stručnjaka iz švedskog Transcoma ovakva statistika je značajna jer ukazuje na mogućnosti za razvoj i pozicioniranje Srbije na međunarodnom tržištu.

Šetnja
Pixabay.com

Iz Transcoma napominju da se u Srbiji, kao i u većini zemalja Evropske unije, strani jezik uči od prvog razreda osnovne škole i da je to u skladu sa promocijom višejezičnosti kao jedne od najvažnijih veština savremenog doba.

„Eurostatovi podaci su pokazali da je Srbija iznad proseka Evropske unije u kojoj 64,6 odsto građana govori makar jedan strani jezik i to je bio značajan podatak kad je Transcom odlučivao o proširenju poslovanja u Srbiji. Dodatno, jezički smerovi na srpskim fakultetima su vrlo cenjeni u svetu što potvrđuje i činjenica da je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu prošle godine rangiran među 250 najboljih fakulteta na kojima se izučavaju jezici, a koje bira agencija specijalizovana za obrazovanjeˮ, objašnjava Izabela Gajevska, menadžer za regrutaciju za područje Evrope, u švedskoj kompaniji Transcom koja svoja predstavništva ima u Beogradu i Novom Sadu.

Najzastupljeniji strani jezik u Srbiji je engleski, a na globalnoj listi zemalja na kojoj je rangirano poznavanje engleskog kao drugog jezika – EF English Proficiency Index, Srbija zauzima 18. mesto među 88 država.

„Svi smo svesni da su upotreba kompjutera, interneta, mobilnih telefona i digitalizacija uopšte uticali na ekspanziju engleskog koja nije zaobišla ni Srbiju. Međutim, postoje i drugi jezici na koje treba obratiti pažnju, a na čiji značaj utiču brojni ekonomski, politički i socijalni parametri. Na primer, zbog sve većeg udela u poslovnoj i kulturnoj sferi i činjenice da se govori na četiri kontinenta, očekuje se da će u budućnosti rasti potražnja za španskim jezikom. Takođe, ne treba zanemariti značaj nemačkog, francuskog, ruskog, ali ni azijskih jezikaˮ, napominje Gajevska i ističe da je poznavanje stranih jezika već sad potrebno u skoro svim industrijama od finansijske, preko modne do medijske.

Izabela Gajevska zaključuje da je znanje stranog jezika često prednost prilikom zapošljavanja.

„Znanje makar jednog jezika posebno je značajno za nove poslove nastale tokom četvrte industrijske revolucije i olakšava pronalaženje posla na globalnom tržištu koje je prilično povezano. O tome kolika je uloga stranih jezika danas, svedoči i činjenica da je UNESCO 21. vek proglasio vremenom poliglotaˮ, ističe ona.

Švedski Transcom zapošljava 27000 specijalista za korisničko iskustvo u 50 kontaktnih centara zastupljenih u 20 država, a njegovi stručnjaci svakodnevno sarađuju sa 1,5 miliona korisnika. Svoje prvo predstavništvo u Srbiji Transcom je otvorio u Beogradu 2014. godine, a od 2018. godine posluje i u Novom Sadu.