“STEFANOVIĆ PRIKRIVA IZBORNE MANIPULACIJE”: PSG smatra da nadležni za birački spisak daju KONTRADIKTORNE podatke

Nebojša Stefanović
Beta

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da ministar unutrašnjih poslova Srbije nije nadležan za birački spisak, i pozvao državne organe koji to jesu, da prestanu da daju kontradiktorne podatke i da obezbede tačnost podataka u biračkom spisku jer "od toga zavisi ostvarivanje prava na glas građana Srbije".

 

U saopštenju se navodi da PSG podatke o broju upisanih birača u beogradskim opštinama traži od nadležnih organa, a ne od Srpske napredne stranke čiji se funkcioner i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (koji za te podatke nije nadležan) “bavi brojanjem” upisanih birača “da bi zbunio javnost i prikrio izborne manipulacije (svoje) stranke”.

Kao primer kontradiktornih podataka, PSG je naveo podatke o biračima koji je dobio od Opštine Mladenovac.

Pokret je naveo da je ta opština, kao nadležni organ, dostavila podatke prema kojima je 31. marta 2017. ukupan broj birača upisanih u birački spisak te opštine bio 50.541, a 9. oktobra bio je 50.879.

U saopštenju se dalje navodi da kada se uporede podaci koje je dostavila ta opština i podaci Republičke izborne komisije, prema kojima je na dan predsedničkih izbora u toj opštini bilo 47.954 birača, vidi da je za samo nekoliko dana “nastala neobjašnjiva razlika od 2.587 birača”.

Po podacima koje je opština dala 25. oktobra, u birački spisak bila su upisana 47.752 građana.

Neobjašnjivo je kako se broj birača za 16 dana smanjio za 3.127 – navodi PSG.

Stefanović je danas kazao da je Opština Mladenovac dala dokument u kojem se jasno navodi broj birača sa “aktivnim” i “pasivnim” biračkim pravom i da je PSG namerno sabrao broj tih birača.

PSG međutim objašnjava da “Zakon o jedinstvenom biračkom spisku ne poznaje termine “aktivnih” i “pasivnih” birača koje stalno pominje ministar Stefanović”.

Pokret ne traži od nadležnih organa podatke o broju osoba koje su prijavile ili odjavile prebivalište, već broj upisanih birača jer se prilikom glasanja proverava da li je osoba upisana u birački spisak, a ne da li je prijavila boravište, naveo je PSG.

Taj pokret je ukazao da, ako su tačni podaci koje je Stefanović izneo o promeni prebivališta u određenim opštinama, “razlike u brojevima koje saopštava ministar, i koje PSG dobija od opština, govore o mogućnosti da veliki broj osoba biva upisan u biračke spiskove, a da nisu prijavili prebivalište”.