STEFANOVIĆ UDARIO NA ĐUKU, OVAJ UZVRATIO: “Pale” teške reči među stranačkim kolegama

Ministar odbrane, Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je njegov stranački kolega iz SNS, Vladimir Đukanović, misteriozno postao zastupnik bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović i da koristi svoj uticaj da bi vršio pritisak na pravosuđe.

Printscreen/Kolaž

“On je odgovoran za pravljenje ovakve strategije odbrane. On je taj koji odbranu ne zasniva na informacijama i dokazima, već na lažima i manipulacijama, ali to je odnos njega i njegove klijentkinje. Nažalost, pravne posledice takvog dogovora će snositi samo ona (Dijana Hrkalović, prim. aut.) Đukanović nije samo advokat, već i član Visokog saveta sudstva i on utiče na izbor sudija. On u medijima i na sudu zastupa svoje klijente, nekad zvanično, nekad nezvanično. Zašto kažem nezvanično? Zato što je misteriozno, pod nejasnim okolnostima postao advokat Dijane Hrkalović, ali on ima pravo na to. Posredno je uključen u odbranu nekih ljudi kroz medijske kampanje na televizijama i kroz televizijsku emisiju koju sam vodi”, objašnjava Stefanović.

On smatra da Đukanović svojim medijskim istupima i pritiskom na pravosuđe pokušava da utiče na tok suđenja i istražnog procesa.

“Ovde ništa nije volešbno, jer je on političar i član VSS koji ima uticaj. On je član Predsedništva SNS kao i ja, ali ja to ne radim. On to radi da bi promovisao svoj advokatski biznis. To je suština i ogoljena istina. Ovo je, u najmanju ruku nemoralno, spajanje političara i advokata, a možda i nešto teže. Matrica njegovog rada sa klijentima je već poznata svima; on direktno preuzima odbranu osumnjičenih u nekim teškim krivičnim delima, kao što je to Dijana Hrkalović ili zove neke osumnjičene, gde nije advokat, u svoje emisije. Od tog trenutka oni menjaju svoje ranije date iskaze i krivicu svaljuju na nekom drugom, u nekim slučajevima i na mene”, smatra Stefanović.

Ministar odbrane ističe da to što radi Đukanović predstavlja tešku zloupotrebu.

“Njegovi klijenti se nadaju boljem tretmanu i položaju zato što smatraju da za branioca imaju uticajnu političku ličnost koja to može da im izdejstvuje. Nedopustivo je da vi budete uticajni političar i advokat koji, pred sudijama u čijem izboru učestvujete, branite klijente, a onda još na televizijskim emisijama objašnjavate šta oni moraju da prihvate. O toku suđenja ne želim da se izjašnjavam, ali mislim da je svima u interesu da se svako suđenje odvija u skladu sa zakonom, u skladu sa dokazima, a da sudije samostalno donose odluke”, poručuje on.

Nešt kasnije došao je na red da mu Đukanović odgovori.

“Čuo sam da je sve što pričao čitao s papirića. Ja ne moram da čitam s papirića, jer imam spremne odgovore”, rekao je on na TV Pink, osvrnuvši se sa na opasku Stefanovića koji ga je optužio da vrši pritisak na pravosuđe preko svog članstva u Visokom savetu sudstva.

“Pazite do koje granice bezobrazluka to ide. Moram da kažem da se kajem što sam uopšte postao predsednik Odbora za pravosuđe, jer mi je to samo muku donelo i kojekakvo prozivanje. Šta ja mogu tamo da uradim, kakav uticaj? Ne razumem više te besmislice koje nam konstatno neko imputira. Muka mi je više od toga i nadam se da više neću biti na toj poziciji nakon što se formira novi skupštinski saziv”, dodaje on.

Đukanović je rekao da su i ranije neki advokati bili na identičnim pozicijama, ali da ih “niko nije prozivao kao što njega prozivaju”.

“Sad vi meni nešto spočitavate? Kako vas nije sramota? Posebno mi je simpatično od ‘čitača s puškica’ da on to tako priča. Svi njegovi saradnici, koje je on birao, o njemu danas govore i neki su na optuženičkim klupama, a on, onako pilatovski, pere ruke od njih. To je nečuveno i nemoralno. Kako je moguće da su oni ‘do guše’ umešani u nešto? To su ti najbolji saradnici bili, ti si ih birao, ti si ih tamo postavljao… A ti? Sve super, nikom ništa, nisam ja odavde. To više govori o njemu”, rekao je Đukanović o Stefanoviću.

On je rekao da Stefanovića mora da se odazove pozivu suda za suočavanje sa Hrkalović, ukoliko taj poziv dobije:

“Bilo mi je neobično, čitajući sav materijal, da on nije pozvan kao svedok. Mi smo ga pozvali i sad je odluka na sudu da li će to da prihvati”.

Đukanović se osvrnuo i na optužbe Stefanovića da putem medija vrši pritisak na pravosuđe.

“Na isti način me napada i opozicija, a sad mi je jasno ko to kreira. Bukvalno iste rečenice koriste. Je l’ neko ko je advokat ne može da dođe u neke emisije? Nikad u životu nisam komentarisao tuđi predmet.. Ako ja na Jutjubu imam takav uticaj, onda ne moram da imam emisiju… Ne moram nigde ni da gostujem. Ne morate uopšte da zovete advokate u emisije. Ne znam šta više da uradim. Ništa ja nisam rekao o njemu, već njegovi saradnici. Nisam mu ja meta, neka njima odgovori, a ne meni”, poručuje Đukanović.