Stigao zvaničan dopis iz HAGA: Traže Šešelja nazad već sutra!

Vojislav Šešelj
Beta

U Ministarstvo pravde Srbije stigao je dopis iz Haškog tribunala o povratku lidera SRS i haškog optuženika Vojislava Šešelja u tu ustanovu.

 

Kako nezvanično saznaje agencija Beta u dopisu se navodi da bi Šešelj trebalo da se vrati sutra, 26. maja ili u “najkraćem periodu posle toga”. O dopisu iz Haškog tribunala odlučivaće Vlada Srbije.

Šešelj je u petak povodom informacija da do 26. maja, treba da se vrati u Hag izjavio da se neće dobrovoljno predati, ali i da neće bežati.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da “smesta” opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju zato što je izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog veća, već je 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju. Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Glavni tužilac Serž Bramerc potom je 14. aprila Apelacionom veću uputio hitan zahtev da smesta ponovo naredi pretresnom veću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Žalbeno veće Tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag. Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje mu je počelo 2007, a izricanje presude je bilo zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.loading...