STIGLA I ČETVRTA VAKCINA! “Astra-Zeneka” na punktovima širom Srbije, ali evo ŠTA MORATE DA ZNATE O NJOJ

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže za RTS da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida. Ističe da je vakcina "Astra-Zeneke" proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom.

Beoinfo

Pavle Zelić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlična vest što Srbija ima četiri vakcine na raspolaganju.

Prema njegovim rečima, koordinisanim timskim radom, u kratkom roku je izdato rešenje, uvozna dozvola i certifikat za vakcinu “Astra-Zeneke”. Ističe da može da se krene sa masovnom vakcinacijom.

Sve vakcine su, pa i ovu, kontrolisali srpski stručnjaci, naglašava Zelić.

“Batut”je procenio, kako ističe, da je optimalno da se druga doza te vakcine primi 12 nedelja posle prve doze, jer je to, dodaje, optimalno za maksimalan efekat.

Vakcina “Astra-Zeneke” čuva se na temperaturi od dva do osam stepeni i njen krajni efekat je da izazove imuni odgovor stvaranjem antitela, i spreči razvoj težeg oblika kovida, dodaje Pavle Zelić.

Vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina, a Zelić dodaje da se ispituje da li bi mogla da se daje i deci.

Prema njegovim rečima, do danas su zabeležena 362 slučaja neželjenih reakcija na sve vakcine. Od tog broja, najviše je na vakcinu “Fajzera” – 145, 130 na “Sinofarmovu”, 86 na “sputnjik V”, i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine.

Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45. do 64. godine, i to češće žene, navodi Zelić. Dodaje da stariji retko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svetske podatke o tome.

“Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za dva do tri dana, najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama”, dodaje Zelić.

Za sada, ističe, nije bilo težih reakcija, a tri puta su reakcije zahtevale hospitalizaciju.