STIGLA NOVA GODINA! Slavilo se širom sveta, ali jedan GEST PAPE ODUŠEVIO JE i turiste i Rimljane (FOTO)

Građani brojnih država dočekali su sinoć Novu godinu uz tradicionalne proslave s vatrometom, dok se neki tek pripremaju za slavlje.

Beta

Novu godinu prvi su dočekali stanovnici pacifičke države Kiribati, više od 10 sati pre Evrope. Nova godina je potom dočekana i u Sidneju, Tokiju, Seulu, Pekingu, Šangaju i drugim gradovima.

Najveći gradovi Novog Zelanda dočekali su Novu godinu uz vatromete, dok se nacija raduje kraju godine pune teškoća.

Novi Zeland ispraća godinu u kojoj je 15. marta 51 osoba ubijena, a desetine ranjene u terorističkom napadu na dve džamije u Krajstčerču, dok je u decembru u erupciji vulkana na Belom ostrvu stradalo najmanje 19 turista i vodiča.

Novogodišnje veče u Samoi bilo je tužnije nego obično, pošto je epidemija malih boginja u 2019. odnela 81 život, uglavnom dece mlađe od pet godina.

U sidnejskoj luci i okolnim oblastima na dočeku se okupilo više od milion Australijanaca, uprkos aktuelnoj krizi s požarima koji i dalje besne u saveznoj državi Novi Južni Vels.

Vatromet iznad znamenitosti Sidneja nakratko je odložen zbog jakog vetra, ali slavljenicima to nije smetalo u provodu.

Beta

Japanci su se, kao i obično za novogodišnje veče, odlučili za posetu nekom hramu ili svetilištu, za doček prve Nove godine u eri Reiva koja je počela u maju povlačenjem cara Akihita i krunisanjem njegovog sina Naruhita za cara.

U Južnoj Koreji su hiljade ispunile hladne ulice u centru Seula, uoči tradicionalne ceremonije kojom je uz zvona ispraćena godina obeležena političkim skandalima.

Desetine hiljada Indonežana ispunile su ulice Džakarte, ali slavlje im kvari jaka kiša, dok neki brinu zbog opasnosti od erupcije vulkana Anak Krakatau. Prošle godine je neposredno pred Božić došlo do erupcije na tom vulkanskom ostrvu, čime je pokrenut cunami u kojem je poginulo više od 430 ljudi.

Na ulice Hongkonga, autonomne kineske teritorije, večeras su izašli i gradjani koji proslavljaju Novu godinu, ali i prodemokratski demonstranti koji sedam meseci protestuju, boreći se za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda.

Zbog višemesečnih antivladinih demonstracija, u Hongkongu je ove godine mirnija proslava Nove godine, pošto su protesti na kojima često dolazi do sukoba demonstranata i policije, negativno uticali na turizam Hongkonga.

Tradicionalni vatromet u luci Viktorija otkazan je iz bezbednosnih razloga, neki putevi su zatvoreni, a u oblasti s noćnim klubovima postavljene su barijere adi lakše kontrole mase.

Građani Rusije, podeljene u 11 vremenskih zona, počeli su da dočekuju Novu godinu uz vatromete i poruku predsednika Vladimira Putina koji ih je pozvao na zajedništvo naredne godine.

Jedna praznična tradicija nedostaje ove godine u Moskvi – živopisni sloj snega, pošto je decembar bio neobično topao, a temperatura u glavnom gradu večeras je iznad nule.

Hiljade ljudi okupile su se i u Kejp Taunu, glavnom gradu Južne Afrike, da dočekaju Novu godinu uz muziku, ples i vatromete.

Stanovnici siromašnog naselja Hilbrou u Johanesburgu dočekivali su prethodnih godina Novu godinu bacanjem nameštaja, šporeta i frižidera sa terasa višespratica, ali je ta opasna tradicija sve ređa posle oštrih upozorenja policije.

Beta

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oduševio je sinoć turiste i Rimljane na Trgu Svetog Petra, gde je obišao scenu koja prema hrišćanskom predanju simbolizuje rođenje Isusa Hrista, postavljenu povodom praznika.

Na novogodišnjoj službi u Bazilici Svetog Petra, Franja je pozvao ljude da budu više solidarni i da “grade mostove, a ne zidove”.