STIGLE NOVE CENE GORIVA: Stupile na snagu danas tačno u 15 časova

Danas od 15 sati, litar evrodizela koštaće 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara, ekskluzivno saznaje "Blic". Podsećamo, cena litra evro dizela bila je do danas do 15 časova 179 dinara, a benzina 171 dinar.

Benzin
sxc.hu

Vlada Srbije je juče donela Uredbu kojom će biti uspostavljene nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije. Odluka stupa na snagu danas u 15 časova i trajaće zaključno sa 11. aprilom. U prevodu danas od 15 časova, gorivo plaćamo po novim cenama, i ove cene će ostati do sledećeg petka do 15 časova. Tada na snagu stupa novi cenovnik.

Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunavaće Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova će ga dostavljati Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dok će najviše maloprodajne cene utvrđivati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredba se odnosi samo na naftne derivate evro dizel i benzin evro premijum BMB 95. Dozvoljeno je samo utakanje u rezervoare prevoznih sredstava.

Cena barela u minusu

Za cenu nafte jutros se moglo reći da je stabilna. Iako je cena još uvek visoka, dobra vest je da smo juče gledali priličan pad cene, ali i da jutros nije bio značajnijih oscilacija. Tokom dana, cena je dodatno pala.

Barel na londonskom tržištu jutros je vredeo 110, 8 dolara, a na američkom 107 dolara. Cene su potom pale na 108 odosno 105 dolara.

Pad cena usledio je nakon jučerašnje poruke UAE da će se u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) založiti za povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadilo snadvevanje iz Rusije, nakon što je dan pre, u sklopu sankcija protiv Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, SAD zabranio uvoz ruske nafte i ostalih energenata.