STIGLI LEDENI DANI: Temperatura i do -20, a evo šta kaže RHMZ – kada da očekujemo OTOPLJAVANJE

Hladno, hladnije, pa onda ledeno. Januar nam je doneo sneg, a narednih nekoliko dana i debeli minus, čak do 20 stepeni ispod nule.

Veoma hladno vreme sa jakim jutarnjim mrazevima najavili su meteorolozi za ovaj vikend i početak sledeće sedmice u Srbiji.

Očekuje nas suvo, ali hladno vreme i dnevna temperatura biće od minus 5 do nula stepeni, dok će se minimalna jutarnja spuštati i ispod -10 stepeni, lokalno i ispod -20. Za ove dane upaljen je i žuti meteoalarm.

Najavljeni su takozvani ledeni dani, a meteorolog Đorđe Đurić za B92.net objašnjava šta to tačno znači i do kad možemo da ih očekujemo.

“Ledeni dan je klimatološki termin koji se koristi kada temperatura u toku celog dana ne prelazi nula stepeni. Ljudi često mešaju, kada se kaže ledeni dan, oni odmah pomisle na sibirske temperature od -20, -30 stepeni. Ne, to je isključivo termin koji se koristi kada temperatura ne prelazi nula stepeni”, ističe meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić.

Veoma hladna vazdušna masa stiže nam sa severoistoka Evrope, ali biće veoma slabo provejavanje snega, tako da se ne očekuje neko značajnije formiranje snežnog pokrivača.

Konačno, porast temperature očekuje se od utorka, 19. januara.

Filomena zaledila Španiju, a šta nama stiže?

“Jedna velika zabluda jeste da ovaj talas ima veze sa olujom iz Španije. Nema veze s njom. Oluja koja je pogodila Španiju jeste sistem koji je bio tokom prethodnog vikenda, i doneo veoma niske temperature, kao i velike padavine. To je uveliko iza nas. Deo tog sistema je prešao preko južnog dela Balkana još 11. januara”, pojašnjava Đurić.

Ledeni dani koji dolaze imaju veze sa ciklonom koji se premešta preko Grčke i Turske, sistem koji je odgovoran za to da će u svom zadnjem delu povući hladnu vazdušnu masu sa severoistoka, i zbog toga će doći do niskih temperatura.

Išlo i do -27

Ma koliko delovalo da je dvocifren minus “predebeo”, prethodnih godina izdržali smo još “deblji”.

“Ovo je sasvim uobičajeno za ovo doba godine. Ako se vratimo koju godinu unazad, 2017. godine za Božić, temperature su bile i do -20 stepeni , a u Sjenici čak -27, i ne samo tada, već i 2012. godine zabeleženi su hladni dani, gde su temperature bile duboko u minusu, ali ove zime ne treba da očekujemo takve temperature”, priča meteorolog Đorđe Đurić.