STIGLI NOVI AUTOBUSI: Na ulicama su od sutra i to na OVIM LINIJAMA

Novi autobusi
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je primopredaji 10 novih solo autobusa GSP-u "Beograd”.

 

Siniša Mali je tom prilikom podsetio da je vozni park Gradskog saobraćajnog preduzeća u poslednje dve godine obnovljen sa 55 novih vozila, a ujedno najavio i nabavku još 40 naredne godine. 

– Danas je stiglo 10 novih autobusa u pogone GSP “Beograd”. To su potpuno novi “Ikarbusovi” autobusi sa kamerama unutar vozila i spolja, sa klimom i bežičnim internetom, kao i mestima prilagođenim za osobe sa invaliditetom. Treba naglasiti da smo pre nešto više od mesec dana GSP-u isporučili takođe 10 novih vozila, a da će još 10 biti isporučeno u januaru. Ukupno, ove i prošle godine Grad Beograd je obezbedio svom saobraćajnom preduzeću 55 novih vozila, od čega su pet elektrobusi i 50 solo autobusi – naglasio je Mali.  

On je istakao da se, malo pomalo, u potpunosti menja vozni park GSP “Beograd”, ali i da se na taj način ispunjava dato obećanje da će u narednih nekoliko godina vozni park ovog preduzeća biti potpuno obnovljen. 

– Osim investicija u autobuse, uložićemo preko dva miliona evra u pogon “Kosmaj”. To je trenutno najslabije opremljen pogon GSP-a, a radovi će početi već sledeće nedelje. U pitanju je obnavljanje kompletne infrastrukture tog pogona, kako bismo građanima omogućili još komforniji i kvalitetniji prevoz. Radimo sve što možemo da poboljšamo kvalitet prevoza i kako bi se Beograđani vozili u novim, čistim i lepšim autobusima. Uskoro ćemo moći da kažemo da je skoro pola voznog parka GSP-a obnovljeno – dodao je gradonačelnik. 

 

Prema njegovim rečima, sledeće godine će uslediti nabavka još najmanje 30 novih zglobnih autobusa, kao i još 10 solo autobusa, što znači da će za samo nekoliko godina GSP-u biti obezbeđeno skoro 100 novih vozila. 

– To nije mala stvar i sigurno će doprineti kvalitetu prevoza u našem gradu. Nabavka autobusa je velika investicija za Grad Beograd, ali su to investicije čiji su rezultati građanima odmah vidljivi. Obećali smo da će GSP “Beograd” stati na noge, ali moram da kažem da nisam zadovoljan naplatom karata. Još uvek nismo došli do toga da svi koji koriste javni prevoz plaćaju karte, ali sam zadovoljan i ponosan na činjenicu da Beograđane prevoze autobusi domaćeg proizvođača. Na taj način spajamo lepo i korisno i podržavamo napore Vlade Republike Srbije, koja nastoji da zapošljava domaća preduzeća i domaće radnike – podsetio je Mali. 

Gradonačelnik je precizirao da ovih 10 autobusa idu u pogon “Zemun”, a narednih 10 u pogon “Kosmaj”. 

– Radovi na obnovi tog pogona trajaće osam meseci, biće obnovljena kompletna infrastruktura jer od vremena kada je taj pogon izgrađen niko nije ništa ulagao. Mogu da potvrdim da će i autobusi koje ćemo sledeće godine kupovati biti domaće proizvodnje, “Ikarbusovi” jer je politika Grada Beograda “kupujmo domaće” – zaključio je Mali. 

Direktor JKP GSP “Beograd“ Željko Milković rekao je da će novi autobusi biti na ulicama već sutra, uglavnom na linijama koje saobraćaju u Zemunu, dok će tri biti raspoređena za školski prevoz. loading...