STIGLO ZVANIČNO ODOBRENJE: Torlak uskoro počinje proizvodnju ove vakcine protiv kovida

Prva faza proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V na teritoriji Srbije preliminarno odobrena, izjavio je, prilikom obilaska Instituta Torlak sa predstavnicima ruske delegacije ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Pixabay.com

Popović je naveo da je ruska delegacija koju čine najviši predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije, Ruskog fonda direktnih investicija, kao i Državnog instituta za lekove zadovoljna onim što su danas imali priliku da vide ovde na Institutu Torlak.

Dodao je da se može reći da je time preliminarno odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine koja bi uključila transport supstance iz Rusije, punjenje ampula na Torlaku, kao i pakovanje i distribuciju u Srbiji i regionu.

– Prema oceni ruskih eksperata, ovaj proces može da se realizuje u naredna dva do tri meseca – rekao je Popović.

On je ocenio da druga faza proizvodnje, koja se još stručno naziva i „punim ciklusom proizvodnje“ vakcina na Torlaku podrazumeva dolazak druge grupe ruskih eksperata, dodaje se u saopštenju Vlade.

– Ovo je tek prva poseta ruskih stručnjaka Torlaku. U narednih 10 do 15 dana očekujemo dolazak ruskih stručnjaka čija je ekspertiza ‘duboka proizvodnja’ i razvoj vakcine od najranije faze, kako bi sa specijalistima Instituta Torlak opredelili sve one tehnološko-tehničke kapacitete koji su potrebni za proizvodnju ove vakcine u Srbiji – rekao je ministar, dodajući da treba imati u vidu da je neophodna i oprema koja se poručuje iz inostranstva.

Popović je posebno naglasio značaj vakcina kojima se štiti zdravlje i život građana, ali, kako navodi „vakcine su nam važne da što pre izađemo iz pandemije i nastavimo ekonomski rast po kojem je Srbija lider u Evropi“.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je ukazao na to da bi proizvodnjom ove vakcine na svojoj teritoriji Srbija obnovila suverenitet u proizvodnji vakcina, što će, prema njegovim rečima, u budućnosti biti sve važnija oblast u ostvarivanju geopolitičke ravnoteže u svetu.

Delegacija ruskih stručnjaka juče je stigla u Srbiju nakon čega je procenila da za prvu fazu proizvodnje vakcine postoje tehnološki uslovi.

Prethodnih dana je bilo više najava zvaničnika da bi Srbija do kraja godine mogla da počne proizvodnju ove vakcine, a predsednik države Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija investirati koliko god bude potrebno sredstava kako bi do kraja godine počela sa proizvodnjom.

– U ovom trenutku nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije važno koliko će koštati, uložićemo – rekao je Vučić.