“STIŽE ČETVRTI TALAS KORONE”: Delta soj ubrzava, lekari kažu da je OVA POJAVA najveći problem

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 718.299 potvrđenih slučajeva kovida 19. Do sada je testirano ukupno 4.540.946 ljudi. Preminulo je od početka epidemije 7.078 osoba. Na bolničkom lečenju je 299 pacijenata, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Printscreen

Prema poslednjem preseku, ponovo je više od 200 zaraženih u danu. Od testiranih gotovo 8.700 osoba, pozitivan nalaz dobilo je 206 ljudi. Nijedan oboleli od kovida nije preminuo u poslednja 24 sata. U kovid bolnicama trenutno je 299 pacijenata, a njih 6 diše uz pomoć respiratora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će primiti i treću dozu vakcine i to kinesku, kao i da veruje da će medicinska struka doneti odluku da treću dozu prime svi koji su vakcinisani pre više od šest meseci.

Delta soj koronavirusa postaje dominantniji u sve više zemalja, a nedavno je registrovan u Srbiji. Zabeleženo je osam slučajeva.

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović navela je da je promenljivost jedna od osnovnih osobina svakog virusa i da nije ništa neuobičajeno da se pojavljuju nove varijante virusa, kao i da nisu sve varijante opasne.

Savetnik Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović rekao je za RTS da je delta soj koronavirusa sve brži i da nas očekuje četvrti epidemijski talas.

“Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti”, naveo je Popović.

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.