STIŽE DUGO TOPLO LETO: Evo kada će prestati pljuskovi i kakve temperature možemo da očekujemo

Uporna kiša zabrinula je one koji imaju kuće i imanja u plavnim područjima. Međutim, hidrolozi kažu da razloga za brigu nema jer već od četvrtka padavina neće biti. S druge strane, prema prognozi za predstojeće leto, možemo očekivati da će ono biti dugo, toplo i najverovatnije sušno.

Sunce
Dnevno.rs

Izazov za meteorologe, kako je rekao pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, jesu padavine koje su jedan od meteoroloških elemenata najzahtevnijih za prognozu.

Negde do kraja meseca, u narednih sedam dana, očekujemo nestabilno vreme, što ne znači da će svakog dana u svakom mestu biti pljuskova. Najobilnije padavine se očekuju u utorak, pre svega na zapadu i jugozapadu zemlje, gde bi, prema prognozi, bilo i do 30 milimetara za 24 časa, dok bi u ostalim krajevima, severnim i centralnim, bilo negde između 10 i 20 – naveo je Goran Mihajlović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodao je da je ovo dobra vest za poljoprivrednike, pošto je u januaru i aprilu bilo malo padavina.

Nešto bolja situacija je bila početkom maja, u narodu poznate đurđevske kiše koje su jako važne za poljoprivredu, ali i dalje postoji deficit padavina i mislim da će se poljoprivrednici obradovati ovim padavinama – rekao je Mihajlović.

Ne očekuje se porast vodostaja 

Kada je reč o vodostaju reka, Dunav, Sava i Tisa su u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine, pa se ne očekuje veći porast na ovim rekama.

Prilikom pljuskovitih padavina, uvek postoji mogućnost za neka lokalna manja izlivanja, prilikom obilnijih pljuskova na manjoj teritoriji, ali nema razloga za bojazan – naglasio je Goran Mihajlović i dodao da se nešto manje padavina očekuje u drugoj polovini sedmice.

Kakvo nas leto čeka 

Preliminarni podaci RHMZ-a za predstojeće leto, prema rečima Gorana Mihajlovića, ukazuju da možemo očekivati temperature koje će biti dva stepena više od proseka.

Detaljna prognoza za leto, na kojoj zajednički rade meteorolozi iz cele jugoistočne Evrope, biće objavljena za desetak dana.

Prvi podaci pokazuju da će leto biti dugo, toplo i najverovatnije sušno.