STIŽE JOJ ŠARENA ŠAJKAČA NA POKLON: Merkelova sutra čeka Vučića uz najviše državne počasti

Merkel
Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u radnoj poseti Berlinu tokom koje će se sastati sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, saopštila je danas služba za informisanje predsednika Srbije.

 

Portparolka nemačke vlade Ulrike Demer pre nekoliko dana najavila je da će tema sastanka biti bilateralni odnosi, kao i regionalna i evropska pitanja.

Oni će, kako je najavljeno, razgovarati o ekonomsko-političkim temama.

Kako je najavljeno, prvi čovek Srbije biće dočekan uz najviše državne počasti, a očekuje se da dvoje zvaničnika zajedno razmotre i bezbednosne i političke izazove u našem regionu.

Svakako, tema Kosova i Metohije je neizbežna, naročito posle najave odlazećeg šefa diplomatije Nemačke Zigmara Gabrijela da će njegova zemlja pojačati pritiske u EU na “petorku” koja nije priznala lažnu državu.

ŠAJKAČA OD ŽIKE

Novinar Živorad Nikolić poklonio je na mitingu Aleksandru Vučiću leptir mašnu u bojama “Žikine šarenice”. A poseban poklon su ženska šajkača i vunene čarape u bojama srpske zastave, da ih Vučić ponese nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa kojom će se sutra sastati.

Takođe, može se očekivati i da predsednik Srbije upozna najmoćniju državnicu u Evropi o svojim viđenjima razrešenja zapetljanog kosmetskog čvora i sa ciljevima unutrašnjeg dijaloga, koji uveliko traje u našoj zemlji.

Osim toga, dvoje sagovornika razmotriće i evropske perspektive naše države, u svetlu nove strategije EU o proširenju, koja Srbiju vidi u Uniji 2025. godine.

Imajući u vidu da ga nemačka kancelarka izuzetno ceni, predsednik Srbije trebalo bi direktno da upita Merkelovu da li naša država može da računa na podršku u smislu ubrzavanja evrointegracija. I u ovom segmentu element Kosova je neizbežan, pa bi trebalo da bude reči i o pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine, o kojem ima i te kako nepoznanica. Inače, nemačka kancelarka će svom gostu iz Srbije prirediti i ručak, posle kojeg je predviđeno i obraćanje novinarima.

Vučić je juče rekao da ide na razgovore sa najvećim i najvažnijim evropskim liderom Angelom Merkel.

To je veoma važna stvar za našu zemlju i od izuzetnog značaja za građane. Pozvaću Merkelovu da poseti Srbiju, kad bude imala vremena, ove ili sledeće godine – rekao je Vučić.loading...