STIŽE LEDENI TALAS IZ SIBIRA! Temperature I DAN I NOĆ U MINUSU, sneg i vetar, evo KADA SVE POČINJE

rhmz
Printscreen RHMZ

Balkan će od nedelje i tokom početka sledeće sedmice biti pod uticajem vlažnih vazdušnih masa sa Mediterana i ledenog sibirskog vazduha sa severoistoka, pa se širom Balkanskog poluostrva, ali i Srbije očekuju sneg i ledeni dani.

 

Tokom vikenda nad severom Evrope ojačaće veoma snažan anticiklon, dok će nad Mediteranom biti aktivna serija ciklona. Narednih dana ledena vazdušna masa iz Sibira i polarnih predela doneće istočnim i severoistočnim predelima Evrope i Rusiji temperature i do -30°C.

Upravo će sinoptička situacija koja će se tokom vikenda formirati nad Evropom, usloviti da se ledena vazdušna masa prelije preko evropskog kopna do Atlantika i Mediterana.

Balkan će od nedelje i tokom početka sledeće sedmice biti pod uticajem vlažnih vazdušnih masa sa Mediterana i ledenog sibirskog vazduha sa severoistoka, pa se širom Balkanskog poluostrva, ali i Srbije očekuju sneg i ledeni dani. Minimalne temperature biće na području Srbije od -9 do -3°C, na istoku i ispod -10°C, dok će se minimalne spuštati ponegde i ispod -15°C, na planinama i ispod -20°C.

 

Širom Balkana i Srbije očekuje se sneg i palo bi od 10 do 30 cm snega, na jugu i istoku Srbije i do 40 cm, na planinama i preko pola metra, a pojačan vetar stvaraće snežne nanose i smetove, piše portal Weather2Umbrella.

Kako će se centar ciklona nalaziti nad Grčkom, sneg i led okovaće i veći deo Grčke, ponegde i sa do 30 cm snega, na planinama i preko pola metra, dok će na jugu i jugoistoku Grčke biti obilnih pljuskova i grmljavinskih oluja i u tim predelima biće znatno toplije zbog prilkiva vazdušne mase sa juga.

Sneg se očekuje ponegde i na jugu Jadrana i u oblasti Egejskog mora, dok će na severnom i srednjem Jadranu biti suvo, ali ledeno i sa uraganaskom burom i do 200 km/h.

Podsetimo, sneg koji već dva dana pada širom Hrvatske paralizovao je neke delove zemlje, prevrnuta vozila otežavaju saobraćaj, a duva i olujni vetar.loading...