STIŽE NOVA KORONA APLIKACIJA: Evo kako će funkcionisati i šta sve možete uraditi preko nje

Mirsad Đerlek je rekao da se za tri nedelje, možda i manje, očekuje da bude završena aplikacija za pacijente koji se žale na posledice kovid infekcije

Pixabay

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da očekuje da do kraja juna u Srbiji bude više od 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana. Dodaje da bi za tri nedelje trebalo da bude gotova aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma.

Mirsad Đerlek je rekao da se za tri nedelje, možda i manje, očekuje da bude završena aplikacija za pacijente koji se žale na posledice kovid infekcije.

Za tri nedelje nova aplikacija

Đerlek je rekao da je ideja za novu aplikaciju potekla zbog navale pacijenata i potrebe da se uvede neka vrsta samokontrole.

Pokazuje se da je veliki broj pacijenata traži pomoć lekara. Ministar Lončar je zadužio doc. dr Gorana Stevanovića sa Infektivne klinike da sa svojim timom naprave taj medicinski deo upitnika gde bi se izvršila neka samokontrola, koliko ljudi mogu da sumnjaju na postkovid sindrom. Ostaje da se usaglasi sa e-upravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupno građanima – istakao je Đerlek.

Cilj je, kako kaže, da se bude dostupniji građanima, kako bi oni što pre mogli da zakažu kod lekara i dobiju adekvatnu terapiju za postkovid sindrom.

Imamo veliki broj pacijenata sa mentalnim oštećenjem, gde je ova situacija ostavila traga na naciju, a imamo i organska oštećenja. Savet je da se obrate izbranom lekaru koji će brzo napraviti anamnezu i odrediti kom specijalisti se dalje javiti za pomoć – naglasio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Do kraja juna 50 odsto revakcinisanih

Kada je reč o vakcinaciji, Đerlek je rekao da očekuje da danas Srbija pređe broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

Trenutno imamo 49,9 odsto, treba nam još 6.000. To je veliki uspeh Republike Srbije i očekujem da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih – napomenuo je Đerlek.

Vakcinacija mladih nije zadovoljavajuća

Govoreći o vakcinaciji mladih, državni sekretar je istakao da brojka od 17,3 odsto još nije zadovoljavajuća, ali da je bolja nego pre mesec dana.

Da pohvalim mlade koji pokazuju zrelost da pomognu državi da dođemo do što više vakcinisanih i kolektivnog imuniteta – istakao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, do sada je 350.000 građana izvadilo digitalni zeleni sertifikat.