Stiže NOVI ZAKON O VOJSCI: Podignuta starosna granica za prijem, a tu je i IZMENA koja “podseća na slavne godine”

Novi Zakon o Vojsci Srbije obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem. Izmenama je predviđeno i vraćanje starih imena pojedinim brigadama, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin.

vojska
www.mod.gov.rs

Nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju vojske u odnosu na nekadašnju.

“Prva brigada koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu i četvrta koja se nalazi u brdima ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku što prosto nije dobro”, objasnio je gostujući u Jutarnjem programu ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Podignuta je starosna granica za prijem u vojsku. Na 40 godina podignuta je starosna granica za prijem profesionalnih vojnika, a na 45 godina za oficire, ako su prošli vojnu obuku, objasnio je Vulin za RTS.

Uz to vraćaju se i nazivi pojedinim brigadama poput slavne 63 padobranske ili 72 specijalne brigade.

“Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, mi pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna, a na političarima je da učine da ne dođe do  sukoba”, istakao je Vulin.

Govoreći o najavama da bi cenzus na predstojećim izborima mogao da bude smanjen sa pet na tri odsto Vulin kaže da bi to omogućilo da većini stranaka uđe u parlament.

“Ali politika nije samo kalkulacija. Verujem u ukrupnavanje i zajedničku inicijativu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i nadam se da ćemo nastaviti našu zajedničku saradnju”, rekao je za RTS Aleksandar Vulin.