STIŽE PODRŠKA I VAN GRANICA SRBIJE: Protest “Jedan od pet miliona” održan i u OVOM EVROPSKOM GRADU!

U Beču je, u organizaciji grupe srpskih građana koja živi u austrijskoj prestonici i austrijskih državljana, održan protest "1 od 5 miliona".

Beta

Protest je održan u znak podrške građanima koji protestuju u Srbiji.

Skup je održan ispred zgrade predstavništva Evropske unije, kojoj će, kako su rekli organizatori, uputiti pismo i proglas, koji je deljen učesnicima skupa.

Dušan Stojanović, naučni saradnik univerziteta u Beču, rekao je, u obraćanju, da se u Srbiji dovode u pitanje “temeljne vrednosti koje povezuju EU”.

“Zbog prividne stabinosti, ćutanjem se odobrava takvo ponasanje. Apelujemo na Evropu da ne ćuti”, rekao je Stojanović.

Marina Urošević, studentkinja arhitekture u Beču, rekla je da govori u ime mladih koji su, kako je navela, bili primorani da odu iz zemlje, a nemaju gde da se vrate, jer diploma nema nikakvu vrednost u Srbiji, a zapošljavanje zavisi od partijske pripadnosti.

Jedna od organizatorki protesta, Katarina Kaupe, je potom vodila razgovor sa Eveli Šalk, slobodnom novinarkom iz Graca, o situaciji u Srbiji.

Sličan skup se održava danas i u Pragu a organizatori su poručili da zahtevaju od vlasti u Srbiji da im se, kao dijaspori, omogući da mogu da izlaze i glasaju na slobodnim i fer izborima, po svim ambasadama i konzulatima u inostranstvu.