STIŽE POMOĆ ALBANIJI: Samo JEDAN POLITIČAR SA KOSOVA dao pomoć od MILION EVRA

Lider Alijanse novo Kosovo, odlazeći zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pokloniće milion evra kao pomoć Albaniji posle zemljotresa koji se dogodio u utorak.

Beta/AP

“Odlučio sam sa svojom porodicom da doniramo milion evra za obnovu područja koja su stradala od zemljotresa. Ova donacija ide za obnovu i zajedno sa Vladom Albanije će se upravljati na transparentan i siguran način”, napisao je Pacoli na fejsbuku.

Po kosovskim medijima, po milion evra su Albaniji dale pevačice s Kosova Rita Ora, Dua Lipa i Bebe Redža, a kosovski pevač Sabri Fejzulahu i njegov sin Erman, takođe pevač, 100 hiljada evra.

I mnogi drugi su na račune objavljene u medijima uplatili manje iznose.

Više od hiljadu kamiona i šlepera je otišlo u Albaniju sa osnovnim potrepštinama za građane Drača i okoline koji su ostali bez krova nad glavom.

Na Kosovo su stigle stotine porodica iz razorenih područja, dok je Vlada Kosova u saglasnosti s Ambasadom Nemačke i GIZ-om odlučila da za njihov prihvat otvori Centar za inovacije i preduzetništvo u Prizrenu, sa 800 ležajeva, u kojem su bili nemački vojnici.

U tom centru će biti smeštaj, ishrana i sve drugo neophodno za život izbeglica od zemljotresa. Na trgu Zahir Pajaziti u centru Prištine se i dalje prikuplja pomoć i šalje Albaniji.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas naložio odlazak novog kontingenta Bezbednosnih snaga Kosova, osposobljenih za procenu šteta, dok su takvi stručnjaci poslati i iz Policije Kosova.loading...