"Dani Monmartra na Skadarliji” održaće se od 26. do 28. maja, a svi posetioci uživaće u izložbi fotografija, francuskoj šansoni, srpskim i francuskim vinima i specijalitetima, najavio je danas u Starom dvoru gradski menadžer i pokrovitelj ove manifestacije Goran Vesić.

 

Vesić je istakao da je veoma zadovoljan što je obnovljena saradnja Skadarlije i Monmartra, odnosno Beograda i Pariza.

– Malo je poznato da su Skadarlija i Monmartr pobratimljeni od 1977. godine, ta se povelja čuva i danas, i na osnovu toga svake godine su održavani uzvratni susreti. To je trajalo do raspada Jugoslavije kada je tradicija prekinuta. Obnova je pokušana 2012. godine i nije ponovo zaživela, a ja verujem da smo sada uspeli da obnovimo saradnju i nastavimo ovu lepu tradiciju između dva umetnička kvarta i dva grada. Monmartr i danas ima tablu na kojoj piše da su pobratimljeni sa Skadarlijom i veoma su ponosni na taj čin. Zato sam siguran da će obnova tradicije biti samo prirodan nastavak saradnje – podsetio je gradski menadžer.

On je podsetio da će “Dani Monmartra na Skadarliji” biti promocija ne samo ovog pariskog kvarta već i francuske kulture, umetnosti, kuhinje i francuskog načina života.

– Kada se mi u oktobru budemo predstavljali na Monmartru, takođe ćemo promovisati i srpsku kulturu, umetnost, kuhinju i turizam. Imaćemo šta da pokažemo i zato sam ponosan što ćemo imati priliku da kroz ovu saradnju promovišemo vrednosti jednog i drugog društva. Naš gost u Beogradu biće predsednik “Republike Monmartr” i ponosni smo što će Skadarlija plesati u ritmu francuske šansone. Pre nekoliko dana sa francuskim ambasadorom smo obišli radove na obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj i tada sam rekao da je lepo i lako biti ambasador Francuske u Srbiji, jer su u pitanju dva naroda povezana neraskidivim prijateljstvom iskovanim u ratovima i imamo puno zajedničke istorije i tradicije koju treba da nastavimo da unapređujemo – kazao je Goran Vesić, zahvalivši Robertu Čobanu na ideji, Turističkoj organizaciji Beograda i kompaniji „Suez”, koja je jedan od sponzora manifestacije.

Vesić je kazao da Skadarlija predstavlja ne samo beogradski i srpski već i evropski brend, jer nema stranca koji poseti Beograd a da ne obiđe Beogradsku tvrđavu, Hram Svetog Save ili Skadarliju.

– Mi ćemo nastaviti da uređujemo Skadarliju, proglasićemo je posebnom turističkom zonom u kojoj će važiti drugačija pravila u odnosu na druge krajeve grada, odnosno znaće se šta može od restorana da postoji, neće biti mesta za ono što nije duh Skadarlije i trudićemo se da je zaštitimo i dalje razvijamo, baš kao što se čuva i Monmartr. Uvreren sam da će se tradicija nastaviti i verujem da ćemo u budućnosti moći da budemo ponosni što smo nastavili jednu lepu tradiciju – kazao je Goran Vesić.

Predsednik kompanije “Color Press Grupa” Robert Čoban objasnio je da ideja o obnovi saradnje postoji od 2014. godine.

– Goran Vesić je prvi koji je pokazao razumevanje za ovu ideju i zajednički smo krenuli u realizaciju. Programom je predviđeno da gostima iz Pariza pokažemo ne samo Skadarliju već i sve najbolje od Beograda. Oni će obići Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Hram Svetog Save i druga mesta, a Beograđani će imati priliku da u subotu u Skadarliji uživaju u fotografijama Monmartra ispred Kuće Đure Jakšića, kao i u francuskoj šansoni u restoranu „Tri šešira”. U nedelju ćemo imati degustaciju sireva i vina ispred Kuće Đure Jakšića a uveče će u samoj kući biti predavanje o Skadarliji i Monmartru. Poslednjeg dana, u ponedeljak, biće organizovano veče Monmartra na Skadarliji u restoranu “Šešir moj” – kazao je Čoban, istakavši i ulogu udruženja “Skadarlija” i “Ja volim Francusku”, kao i poznatih glumaca i drugih javnih ličnosti.

Ambasador Francuske Frederik Mondoliniistakao je da su veze između dve zemlje mnogo jače od onoga što može da ih razdvaja i podsetio da dokaz tog prijateljstva predstavlja upravo Spomenik zahvalnosti Francuskoj, čija je obnova u toku.

– Danas slavimo drugu fazu našeg prijateljstva. Reč je o kulturi, umeću življenja i gastronomiji tokom manifestacije „Dani Monmartra na Skadarliji”. Ova dva dela grada čuvena su u svetu po svojoj umetničkoj i turističkoj ponudi i oni predstavljaju simbole francuske i srpske kulture. Pozdravljam ovu lepu inicijativu koja nastavlja tradiciju dobrih odnosa, a koji su sada u uzlaznoj liniji na svim poljima – istakao je ambasador Mondoloni.

Predsednica Francusko-srpske komore Sanja Ivanićukazala je da ova organizacija podržava predstojeću manifestaciju i naglasila da je u ekonomskom smislu Francuska od početka ove godine sve prisutnija u Srbiji, od kompanije “Vinci” do manjih preduzeća.

Manifestacija “Dani Monmartra na Skadarliji” biće otvorena u subotu u 17 časova ispred Kuće Đure Jakšića, a sve informacije o programu pogledajte na www.color.rs/danimonmartra.loading...