Saradnja Srbije i Belorusije: Stižu “lovci” i protivavionsko oružje iz Minska

avioni lovci
pixabay.com

Premijer Aleksandar Vučić sa predsednikom vlade Belorusije o vojnotehničkoj saradnji. Razgovaralo se i o osnivanju zajedničkih kompanija i privatizaciji "Drapšina"

 

Nabavka oružja i oruđa za Vojsku Srbije – među kojima su i lovci i protivavionsko oružje, ali i sistemi za odbranu vazdušnog prostora –  bila je među glavnim temama razgovora premijera Aleksandra Vučića sa beloruskim zvaničnicima tokom prvog dana njegove posete Minsku.

Razgovaralo se i o osnivanju zajedničkih kompanija Srbije i Belorusije i učešća Belorusa u privatizaciji fabrike “Petar Drapšin”.

Vučić se u četvrtak sastao sa svojim beloruskim kolegom Andrejom Kobjakovom, s kojim je započeo dogovore o ekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji dveju zemalja. Potvrda tih dogovora očekuje se posle sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

I Srbija i Belorusija zainteresovane su za formiranje zajedničkih preduzeća koja bi proizvodila municiju i oružje za treća tržišta, a liftove za domaće potrebe. Deo komponenti bi se proizvodio kod nas, a deo u Belorusiji. Razgovarali smo i o potencijalnoj nabavci “lovaca” i protivavionskog oružja i oruđa po najpovoljnijim uslovima. Bilo je reči i o nabavci veoma moćnih sistema za odbranu vazdušnog prostora – rekao je Vučić.

Delegacije dveju zemalja usvojile su “mapu puta” za ekonomsku saradnju tokom ove i naredne godine. Potpisano je više sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja i prometa lekova, turizma, fizičke kulture i sporta, kao i Sporazum o vojnotehničkoj saradnji koji predstavlja pravni osnov za nabavke o kojima se razgovara.