STOTINE GRAĐANA ISPRED FILOZOFSKOG FAKULTETA: U Beogradu održan skup “Srce za Davida” (FOTO)

Na platou ispred fakulteta postavljene su sveće u obliku srca u čijem centru je stajao plišani medved, a građani su raširili veliki transparent na kojem je pisalo "Pravda za Davida i Dženana".

Beta/AP

Predstavnik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović izjavio je da je skup organizovan kao podrška građanima sa prostora bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, pretvorila u “mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država”.

– Mi želimo da solidarnošću ukažemo poštovanje za napore kojima su simultano povodom tragičnih dešavanja u Sarajevu i Banjaluci građani pokušali da povrate moć i poverenje u institucije. Mi mislimo da je mir i ljudski život vrhovna vrednost koju bez obzira na sve moramo poštovati i čuvati – rekao je Veselinović.

On je dodao da niko, bez obzira čiji je sin, nema vreću vrednost od nekoga drugog, te da samo ujedinjeni građani i građanke mogu povratiti države, a da je ta akcija jedan od koraka ka tome.

– Hapšenja u Banjaluci su pokazala da vlast ne preza ni od čega i da je to posledica jedne zarobljene države koja služi interesima političkih elita a ne građanima. Ono što smo videli je jako velika policijska brutalnost, ali smo isto tako videli i jako veliki otpor i dostojanstvo građana. Mi im danas poručujemo da istraju u toj borbi – ocenio je Veselinović.

On je podsetio da su članovi te inicijative sinoć ispred predstavništva Republike Srpske u Beogradu ispisali slogan “Pravda za Davida”.

Beta

Među okupljenima su bili predstavnici Pokreta slobodnih građana i Bloka 381, a jednu od sveća zapalila je koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović.

Policija Republike Srpske uhapsila je u utorak u Banjaluci oca i majku ubijenog mladića Davida Dragičevića. Privedeno još nekoliko članova okupljenih oko grupe “Pravda za Davida”, kao i nekoliko stranačkih funkcionera.

Građani Banjaluke su se nakon toga okupili u centru grada, ali ih je policija rasterala. Novi protest je najavljen za danas u 18 sati u Banjaluci, ali i Sarajevu i Beogradu.

David je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa “Pravda za Davida” nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda nesrećnim slučajem završio u rečici Crkvena.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.