STRADAJU CIVILI: Nastavljene žestoke borbe u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu se nastavljaju borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Povećava se i broj žrtava na obe strane. Savet bezbednosti održaće danas hitan sastanak.

printscreen/youtube.com/WarLeaks - Military Blog

Francuska je najavila da će inicirati razgovore u okviru OEBS-ove Minsk grupe koju predvode Rusija, Francuska i SAD, s ciljem da se posreduje u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana koji je u toku protekla dva dana eskalirao u Nagorno Karabahu, samoproglašenoj jermenskoj republici u Azerbejdžanu.

Od kako je pre dva dana počela ova najnovija oružana konfrontacija, prijavljene su desetine poginulih i stotine ranjenih.

– U predstojećim danima ćemo pokrenuti koordinisane razgovore u okviru Minsk grupe i pokušati da razjasnimo šta je izazvalo najnoviju eskalaciju, ko je odgovoran za to i kako da pronađemo izlaz iz otvorenog sukoba – izjavio je danas jedan zvaničnik Jelisejske palate.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila je na svom fejsbuk profilu da su snage Nagorno-Karabaha oborile dva azerbejžanska helikoptera koristeći sistem “igla”.

Ona je objavila i snimke navodno oborenih letelica.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je od početka sukoba u regionu Nagarno-karabah poginulo 10 civila sa azerbejdžanske strane.

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za gađanje civilnih objekata na garnci razdvajanja u Nagorno-Karabahu.