STRAH I TREPET U BEOGRADU: Kako je “oko sokolovo” dovelo u red vozače?

U ponedeljak je bio prvi dan naplate kazni u sistemu "Oko sokolovo", a do 22.00 sata kazne je dobilo 305 vozača koji nisu poštovali saobraćajne propise.

Printscreen RTS

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je na svom Fejsbuk nalogu da se broj onih koji krše saobraćajne propise od početka snimanja sistemom “Oko sokolovo” vidno smanjio.

Zanimljivo je da smo prve nedelje kada smo samo snimali bahate vozače imali dnevno oko 1.300 uočenih prekršaja. Prošle nedelje kada smo slali opomene vozačima koje smo uočili da nepropisno parkiraju u proseku je bilo oko 700 prekršaja. Danas kada je počela naplata kazni uočili smo 305 bahatih vozača kojima su napisani prekršajni nalozi“, napisao je Vesić.

Kako kaže, ovi podaci pokazuju koliko se sistem “Oko sokolovo” već prvog dana rada pokazao uspešnim.

Naš cilj je preventiva, odnosno da bahati vozači prestanu sa takvim ponašanjem jer sada znaju da će biti kažnjeni. Pokazalo se da je kampanja u medijima koju smo vodili dve nedelje, a čiji je cilj bio da upozorimo bahate vozače da je poslednji trenutak da promene svoje loše navike bila uspešna“, napisao je zamenik gradonačelnika na Fejsbuku.

Dodao je da na teren izlazi i noćna smena, a posebno će se, kako piše, kontrolisati ulice poznate po restoranima brze hrane kao što su Beogradska i Francuska.