U srcu Beograda, nadomak Kalemegdana, u ulici Strahinjića Bana broj 1. u petak je održano humanitarno stand-up muzičko i književno veče, sa ciljem prikupljanja donacija za opstanak prvog i jedinog azila za konje u Srbiji i na Balkanu - „Staro brdo“.

 

Oko 50 ljudi okupilo se u kafeu “Normalno mesto“ sa idejom da se lepo provedu i novčanim prilogom pomognu rad azila. Ulaznica za ovu priliku bila je 200 dinara, ali je svako mogao da ostavi i više ukoliko je želeo.

Nastupali su: Ana Poznanović, stand-up komičarka, Dragan Ćirić, ljubitelj konja i aforističar, Miodrag Stošić i bend “Grbave tange“, kao i Dušan Puača, satiričar i književnik koji je poklonio nekoliko primeraka svoje knjige “Konjotrk u vremenu“ na prodaju za prihod azilu.

Azil za konje “Staro brdo” nalazi se u Lapovu, u srcu Šumadije, na sat i 15 minuta auto-putem od Beograda, i otvoren je avgusta 2015. Za ovih godinu dana, kroz azil je prošlo oko 30 konja i magaraca, različitih sudbina – vrhunskih sportskih konja spašenih sat vremena pre prodaje klanicama, radnih konja koji su nosili teret težak koliko i oni sami dok ne bi poklekli pred njim, često pretučeni i ostavljeni da leže nakon toga, konja koji su korišćeni za potrebe ispitivanja, ždrebadi na najsurovije načine zanemarivanih i zlostavljanih…

 

Svi ovi konji svoju drugu šansu za život dobili su u ovom jedinstvenom azilu. Ovde bivaju oporavljeni i nakon toga, ukoliko postoji mogućnost, srećno udomljeni. Udomitelji moraju proći rigoroznu selekciju, jer se ne sme dozvoliti da konji ponovo budu izloženi makar sličnoj sudbini.

Sve informacije, kao i kontakt azila “Staro brdo” dostupni su na Fejsbuk stranici, kao i na sajtu.

Račun za donacije je: 150-25986-71 , primalac: Udruženje za spašavanje konja „Staro brdo“, Lapovo; PayPal nalog: [email protected]

Azil počiva isključivo na pojedinačnim donacijama i dobroj volji ljudi, te je iz tog razloga organizovana i ova akcija u Beogradu. Svi koji žele i imaju ideju kako bi mogli na sličan način da se priključe i sami organizuju neku akciju za prikupljanje sredstava mogu se javiti sa svojim predlogom.

Azil se trenutno suočava sa najvećim izazovom do sada jer na staranju ima 14 konja i magaraca kojima je potrebna svakodnevna nega i hrana, a kojima će biti neophodno što pre obezbediti i adekvatan zimski smeštaj. Za sve ovo novca nema u potrebnim količinama, jer su prihodi su nestalni i nedovoljni.

Azil je otvoren za posete, potrebno je samo najaviti se ranije.

 

Beogradske gužve znaju da zarobe ljude na svojim ulicama često i duže nego što bi vam bilo potrebno da odete u ovu oazu mira i spokoja, i napunite baterije, a usput učinite i dobro delo nekom makar simboličnom donacijom, kako bi vrata azila za konje ostala otvorena i narednih godina.loading...