STRANI MEDIJI BRUJE O POSETI RUSKOG PREDSEDNIKA: “Putin u Srbiji dočekan kao zvezda”

Zapadni mediji ocenjuju da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu organizovan raskošan doček u Srbiji koja pokušava da se približi Evropskoj uniji.

Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je u Beogradu doček dostojan zvezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave, navodi danas agencija Frans pres (AFP).

Kako navodi francuska agencija, srpske vlasti nisu štedele na dočeku “dragog predsednika Putina”, “dragog prijatelja” koji je danas odlikovao svog domaćina predsednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Uz istorijske, verske i kulturne veza sa “velikim slovenskim pravoslavnim bratom”, Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP.

Beta

Međutim, navodi AFP, topao doček u Beogradu ne može da nadomesti udarce koje je Rusija pretrpela na Balkanu.

Moskva nije uspela da spreči ulazak Crne Gore u NATO 2017, što je put kojim se kreće i Makedonija. Ako vlasti u Skoplju budu uspešne u ispunjenju svojih želja, svi susedi Srbije sem Bosne i Hercegovine biće u NATO, piše francuska agencija.

PROČITAJTE JOŠ:

DAR O KOME ĆE MORATI DA BRINE: Pročulo se šta će Vučić danas POKLONITI PUTINU i – svi su očarani (FOTO)

PUTINOVO ČEKA PUTINA: Staro ime još iz turskog vremena zamenili su novim i sada kažu da “ŽIVE BOLJE NEGO IKAD”

PUTINOV DOLAZAK U SLIKAMA: Evo šta je ruski predsednik PRVO VIDEO kada je sleteo u Beograd (FOTO GALERIJA)

SLAVA I SMRT U BEOGRADU: Rusi krenuli u Srbiju na proslavu, ali im se SRUŠIO AVION i zavio obe zemlje u crno

PUTIN ZAVRŠIO POSETU: Bez govora pred narodom, ispred Hrama rekao SAMO OVE TRI REČI (VIDEO)

Agencija Asošiejted pres navodi da je ruski predsednik raskošno dočekan u Beogradu kako bi pokazao podršku srpskom “populističkom lideru i njegovoj promoskovskoj politici”.

Američka agencija navodi da su desetine hiljada pristalica Vučićeve desničarske partije dovedene autobusima u Beograd kako bi se okupili ispred Hrama Svetog Save, dok je nekoliko liberalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava izdalo saopštenje protiv “glorifikacija autoritativnog režima Vladimira Putina”.

Beta

Londonski Gardijan navodi da je Putin stigao u Beograd da uruči visko državno odlikovanje srpskom lideru Aleksandru Vučiću, nadajući da će se podupreti jedan od nekoliko snažnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanje Moskve da zadrži uticaj na Balkanu.

“Srbija je Vladimiru Putinu priredila herojsku dobrodošlicu u četvrtak kada je ruski predsednički avion stigao u Beograd praćen počasnom gardom borbenih aviona MiG-2 koje je nedavno donirao toj zemlji”, navodi Gardijan.

Beta

Nemački Dojče vele navodi da je raskošan doček “viđen kao pokušaj srpskog predsednika Aleksandra Vučića da poboljša svoj imidž posle višenedeljnih protesta”.

Pod naslovom “Putin upozorava Zapad na Balkanu dok Srbija priređuje raskošnu dobrodošlicu”, BBC navodi da je ruski predsednik došao Beograd da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da udje u EU.

BBC postavlja pitanje zašto Srbija, ako je toliko odlučna da uđe u EU, toliko pokazuje svoje prijateljstvo s Rusijom i ocenjuje da se igranjem s vezama s Moskvom privlače konzervativno-nacionalistički glasači Vučića i njegove Srpske napredne stranke.