STRAŠAN ZLOČIN! Uhapšen doktor jer je OSAKATIO GENITALIJE DEVOJČICI, u zatvoru i RODITELJI

Dvanaestogodišnja devojčica u Egiptu je preminula pošto su je roditelji odveli kod lekara koji je nad njom izvršio sakaćenje genitalija. Roditelji devojčice i lekar koji je izvršio zahvat su uhapšeni.

Porodično nasilje
Pixabay.com

Devojčica je preminula u južnom delu Egipta zbog sakaćenja genitalija koje je uradio doktor, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Smrt devojčice bila je povod da egipatski javni tužilac naloži hapšenje njenih roditelja i lekara koji je izvršio zahvat, poznat i kao žensko obrezivanje, saopšteno je iz kabineta javnog tužioca.

Zakon, koji je usvojen 2008. godine, zabranjuje sakaćenje ženskih genitalija. Naišao je na veliki otpor konzervativnih poslanika. Međutim, u istraživanju koje je sprovela egipatska vlada 2015. godine, otkriveno je da je 87 odsto žena između 15 i 49 godina bilo osakaćeno.

Egipatski parlament je 2016. godine usvojio amandmane na zakon, čime je sakaćenje genitalija, koje je dotad bilo prekršaj, postalo krivično delo, koje se kažnjava strožim presudama i kaznama.

Međutim, borci za prava žena smatraju da i dalje postoje rupe u zakonu. Kako navodi Reda El Danbuki, advokat za ljudska prava, krivični zakonik kažnjava sakaćenje ženskih genitalija samo u slučajevima kada ne postoji medicinsko opravdanje.

Od sredine devedesetih godina 20. veka, Egipat se suočava sa širenjem broja slučajeva genitalnog sakaćenja, vekovima starim običajem, za koji se pogrešno verovalo da kontroliše žensku seksualnost. 

Slučajevi u kojima su devojčice iskrvarile na smrt zbog ovih nezakonitih zahvata poslednjih godina su tema na naslovnicama egipatskih medija.