STRAŠNA SUDBINA: Lekari posetili ASANŽA pa ostali šokirani STANJEM U KOJEM SE NALAZI

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ima "sve simptome psihološkog mučenja" kojima je godinama izložen, izjavio je danas u Ženevi izvestilac UN o torturi koji je zajedno sa lekarima posetio Asanža u zatvoru.

Beta

“Progon Džulijana Asanža mora sada da se završi”, rekao je Nils Melzer, nezavisni stručnjak UN i profesor međunarodnog prava.

Od kada je Vikiliks objavio američke poverljive dokumente 2010. godine, pokrenuta je “nemilosrdna i neumoljiva kampanja zastrašivanja i klevetanja protiv Asanža”, ne samo u SAD već i u Velikoj Britaniji, Švedskoj i od skora i u Ekvadoru, rekao je Melzer.

Izvestilac UN, koji je rekao da govori u sopstveno ime, posetio je 9. maja Asanža zajedno sa lekarskim stručnjacima specijalizovanim za žrtve torture.

Melzer je rekao da je posle detaljnog lekarskog pregleda ocenjeno da je Asanžovo zdravlje “ozbiljno ugroženo zbog neprijateljskog okruženja koje traje nekoliko godina”.

“Asanž pored fizičkih tegoba, ima sve tipične simptome dugotrajnog izlaganja psihološkoj torturi, a to su hronična anksioznost i jake psihološke traume”, rekao je Melzer i dodao da je Asanž godinama izložen “teškim oblicima okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg ponašanja” prema njemu.

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. SAD zatražile su izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice i sa višedecenijskom kaznom zatvora ukoliko bude osudjen.