STRAVA i UŽAS posle hapšenja EL ČAPA: Divlja RAT NA ULICAMA MEKSIKA između najmoćnijih NARKO KARTELA

El Čapo
Beta

Brojni izveštaji u poslednjih nekoliko meseci ukazuju da su karteli Sinaloa i Halisko - Nova generacija počeli da se sukobljavaju u Tihuani, gradu na severu države Donja Kalifornija u Meksiku.

 

Meksičke novine “El Universal”, na osnovu dobijenih podataka od stručnjaka i vladinih zvaničnika, pišu da je moguće da se sukob rasplamsa širom poluostrva.

 
Donja Kalifornija je nekada bila pod kontrolom El Čapovog kartela Sinaloa, ali u se u poslednje vreme sukobljava sa kartelom Halisko – Nova generacija koji sve više jača.

Prema podacima koje ima država, u periodu od februara 2014. do februara 2016. u Donjoj Kaliforniji su zabeležena 232 ubistva, što je duplo više u odnosu na period od 2011. do 2013.

Prema izvorima “El Univezala”, ovo naglo povećanje broja ubistava povezano je sa trgovinom drogom, ali je tome znanto doprinelo i hapšenje El Čapa.

– Rat između kartela je izbio, a da ni državne ni federalne vlasti nisu bile u stanju da bilo šta učine. Sa izručenjem El Čapa, došlo je do reorganizacije i ulaska malih kartela u igru – kaže Viktor Martinez de Eskobar, biznismen i bivši lokalni predstavnik konzervativne Stranke nacionalne akcije.

Policijski zvaničnici navode da je Halisko jedan od kartela koji se najbrže širi, ubraja se u nasilnije i nameravaju da se prošire na La Paz, Ensenadu i Tihuanu.

– Sve ovo je započelo nakon što je El Čapo uhapšen. El Menčo se vratio kako bi napao teritoriju koja je u rukama Halisko kartela – navodi jedan policajac.

Donja Klaifornija, piše “El Univerzal”, razvila se kao turističko područje između 2002. i 2013. godine. El Čapo je imao relativnu slobodu kretanja u tom području i mogao je da koristi avion “cesna” putuje širom Meksika, i to navodno uz pomoć državnog vazduhoplovstva, policije i vojnih lica.

Nasilje se pogoršalo nakon hapšenja El Čapa 2014. potom njegovim bekstvom 2015. i ponovnim hapšenjem januara ove godine.

– Donja Kalifornija se pretvorila u bojno polje. Droga i oružje su došli sa obale Sinaloa – kaže Martinez de Eskobar.

Ipak, veruje se da je do pooštravanja sukoba došlo kada je Halisko pretendovao da se proširi na teritoriju neprijateljskog klana. To je za posledicu imalo veliki broj ubistava, ali i hapšenje osumnjičenog Halisko člana kartela sa 112 kilograma kokaina u Tihuani.

Sukobe komplikuje i priroda organizacije tih kartela

Veruje se da su nekada Sinaloa i Halisko sarađivali. Ipak, do sukoba je došlo ne samo u Donjoj Kaliforniji, već i u Akapulku. Pored toga, neprozirna struktura Sinaloa otežava analizu njenog delovanja na terenu.

El Čapo Guzman je bio najvidljiviji vođa Sinaloa, ali se veruje da je organizacija struktuirana horizontalno, a ne vertikalno i to sa nekoliko savezničkih frakcija koje sarađuju, dele puteve trgovine ljudima, kontakte sa vlastima i informacije.

To nalikuje korporaciji koja ima na stotine filijala i jedinica koje su autonomne bez obzira na to što sarađuju sa Sinaloa kartelom. Dakle, i nakon hapšenja El Čapa te podružnice će nastavii da funkcionišu – kaže Majk Vigil, bivši šef internacionalnih operacija za borbu protiv droge iz SAD.

Ipak, ni frakcije nisu imune na sukobe, pa je tako jedan od članova klana Sinaloa kartela, po rangu jednak El Čapu, ušao u okršaje u La Plazi i širom Donje Kalifornije. Pošto su u pitanju usitnjene grupe, te da su savezi između njih prava misterija, to otežava posao istražnim organima i pravosuđu da okončaju krvoproliće.