STRAVIČAN PRIZOR KOD BAČKE TOPOLE: Zaštićene ptice i životinje namerno otrovane (FOTO)

Kod Bačke Topole otkriven je do sada nezabeležen slučaj trovanja divljih ptica, u kojem je stradalo 18 životinja, među njima i strogo zaštićene vrste, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

printscreen/youtube.com/BirdLifeSerbia

U zaštićenom području Parka prirode “Bačkotopolske doline” na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja.

Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala, a slučaj je otkrio ribočuvar Parka prirode “Bačkotopolske doline”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su juče službenici Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, na osnovu prijave društva, obavili vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode “Bačkotopolske doline”. Nadzor je otkrio razmere pomora ptica.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

– U okolini Bačke Topole živela su samo dva para gavranova. Ovim trovanjem ubijene su 4 jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu – izjavio je Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva “Arkus”.

Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2.

Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.