STRAVIČAN ZEMLJOTRES pogodio Italiju, NESTAO CEO JEDAN GRAD, ima žrtava (FOTO+VIDEO)

Italija
Printscreen/Youtube

Najmanje 14 osoba je poginulo u zemljotresu jačine 6,2 stepena po Rihteru koji je pogodio centralnu Italiju, javlja "Raša tudej".

 

Strahuje se da bi taj broj mogao da bude veći s obzirom na to da su mnoga mesta pod ruševinama i da je spasilačkim ekipama otežan prilaz.

Jedan gradonačelnik je prijavio da je jedna četvoročlana porodica zarobljena pod ruševinama, da nema znakova života, i rekao: “Grada ovde više nema”.

Zemljotres magnitude 6,2 dogodio se u 03:36 sati i osetio u širokom pojasu centralne Italije, uključujući glavni grad Rim, gde su stanovnici osetili dugo njihanje, praćeno naknadnim udarima.

Prve slike oštećenja pokazuju komade zidova i krovova na ulicama i nekoliko srušenih zgrada u gradovima i selima širom pokrajine Umbrije.

Najteže su pogođena mesta Amatriče i Akumoli kod grada Rijetija, čiji stanovnici su trčali ulicama rok su se naknadni udari nastavljali u ranim jutarnjim časovima. Kada je svanulo, stanovnici i civilna zaštita počeli su da kopaju po ruševinama ašovima i bagerima.

Evropski Sredozemni seizmološki centar odredio je magnitudu na 6,1. Američki Geološki institut utvrdio je magnitudu 6,2, sa epicentrom u Norciji, 170 kilometara severoistočno od Rima, a žarište na relativno maloj dubi ni od 10 kilometara.

Gradonačelnik zemljotresom pogođenog mesta Akumolija, Stefano Petruči, izjavio je da je četvoročlana porodica pod ruševiama srušene zgrade i da nema znakova života.

“Ima mrtvih”, rekao je on za državni kanal “Rainjuz 24”.

Gradonačelnik Amatričea kod Rijetija, Serđo Piroci, rekao je državnom Radiju RAI i stanici “Skaj TG24” da su stanovnici zatrpani pod srušenim zgradama, da je nestalo struje i da je potrebna teška oprema da se sa ulica uklone ruševine.

“Grada ovde više nema”, rekao je on. Kancelarija premijera Matea Rencija je saopštila da je teška oprema već poslata. Isto područje je 2009. godine pogodio zemljotres magnitude 6,3, a poginulo je više od 300 ljudi.

Jedan raniji zemljotres pogodio je oblast Lakvila u centralnoj Italiji, 90 kilometara južno od najnovijeg zemljotresa. U toj oblasti je 1997. godine, tokom zemljotresa poginulo desetak ljudi i teško je oštećen jedan od dragulja Umbrije, bazilika Svetog Franje Asiškog, sa Đotovim freskama.

Franjevački fratri koji su čuvari te bazilike danas nisu javili da li ima štete od noćašnjeg zemljotresa.loading...