STRAVIČNE BROJKE: Evo šta je sve stradalo u zemljotresima u Hrvatskoj – škole, kuće, zgrade…

Od 19 jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije, teško su stradali Petrinja, Glina, Sisak i Lekenik, a velike materijalne štete su pretrpeli Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Kostajnica, Majur, Dvor Topusko, Gvozd i Martinska Ves te je prijavljena šteta na 8.928 objekata.

Printscreen RTS

Ukupne prijavljene štete odnose se na 8928 objekata, od čega je 2688 šteta već obrađeno. Od njih 20 posto su potpuno srušeni ili teško oštećeni objekti koji se više ne mogu koristiti. Za 24 posto objekata biće nužna dodatna statička provera, a 54 posto objekata je dobilo zelenu nalepnicu i mogu da se koriste, rečeno je danas na sednici Županijskog štaba u Sisku.

Broj oštećenih objekata će sigurno biti i veći, jer prijave još uvek pristižu. Na terenu je stanje potpuno pod kontrolom, velik broj volontera pomaže na obnovi manje oštećenih objekata kako bi se što pre iskoristili za upotrebu –  rekao je sisački župan Žinić.

Dodao je kako je od oko 2.000 privrednia na županiji, 825 preduzetničkih firmi ozbiljno stradalo. Takođe je stradalo 700  trgovačkih društava, oko 3.000 privrednih gazdinstava (od ukupno 9.000), neupotrebljivo je šest od 13 srednjih škola, a u Petrinji je jedan vrtić oštećen. Dom za starije u Sisku se koristi, dok su korisnici petrinjskog i glinskog doma izmešteni.

U organizovanom smeštaju je ukupno 751 osoba. Ujedno se koristi oko 200 kontejnera, a zahtevi su za 500, ali se očekuje kako je zahtjva za takav smeštaj biti daleko više, rečeno je na konferenciji za novinare.

Organizovana je priprema oko 6.000 obroka na nekoliko lokacija u Petrinji, Glini i Sisku.