STRAVIČNO NEVREME PRETI AMERICI: Zbog uragana naređena evakuacija više od milion ljudi

Stanovnici priobalnih delova Severne i Južne Karoline dok se sklanjaju pred udarom Florens, najsnažnijeg u poslednjih više decenija, suočavaju se s nestašicama goriva na pumama i praznim rafovima u prodavnicama.

Beta/AP

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će oluja, praćena vetrovima brzine 215 kilometara na čas, verovatno do petka pogoditi južnu obalu Severne Karoline.

Prema prognozama, oluja će biti praćena višednevnom obilnom kišom koja bi mogla da izazove veliki poplave od Južne Karoline do Virdžinije, preneo je Glas Amerike.

Vlasti su naložile evakuaciju više od milion ljudi duž obale tri savezne države, dok su univerziteti, škole i fabrike zatvoreni. Zvaničnici Federalne agencije za vanredne situacije su upozorili da bi stanovnici nedeljama mogli biti bez električne energije.

Juče su zabležene duge kolone vozila ka unutrašnjosti dok je guverner Severne Karoline ubedjivao ljude da se evakuišu, preneo je Asošiejtid pres.

Veliki uraganski talas se približava američkim državama Severnoj i Južnoj Karolini i Virdžiniji i mogao bi da izazove katastrofalno vreme čak do Pensilvanije i Ohaja. Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grjam upozorava da ogromna veličina uragana Florens znači da će se on nadaleko osetiti.

Meteorolozi su rekli da se vetrovi uraganske snage protežu 65 kilometara od oka uragana Florens, i da dostižu 240 kilometara od njegovog centra. To znači da će uragan sa sobom doneti jaku kišu u države duž američke istočne obale. On neće biti samo problem na obali, jaka kiša u Apalačkim planinama bi mogla da izazove bujične poplave.

Vanredno stanje proglašeno je u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Južnoj Karolini i Merilendu.

Vojska je saopštila da je Nacionalna garda Južne Karoline mobilisala oko 1.600 vojnika i vazduhoplovaca da se pripreme za uragan Florens.

Još dve oluje jačaju u Atlantskom okeanu kako se približava vrhunac ovogodišnje sezone uragana – tropska oluja Ajsaks se približava Karibima a uragan Helen je na vodi i ne predstavlja opasnost za kopno.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je juče da je Bela kuća “spremna kao što nikad niko nije bio”, za opasni uragan. “Bilo koji iznos novca, šta god je potrebno – uradićemo to”, rekao je Tramp.loading...