STRŠLJEN UBICA PONOVO NAPADA: Planeti preti OGROMNA OPASNOST, vlasti traže način da oteraju pošast (VIDEO)

Azijski stršljeni su najveći na svetu sa rasponom krila od 7 cm.

stršljen
pixabay

Stručnjaci upozoravaju da bi se stršljeni ubice mogli vratiti u SAD na proleće kada matice izlaze iz podzemlja nakon zimskih meseci.

– Samo matice preživljavaju zimu a povratak stršljena neće uslediti sve do sredine i kraja aprila, kada bude dovoljno toplo – rekao je Dag Janega, naučnik iz Istraživačkog muzeja Entomologije u Kaliforniji, koji proučava stršljene ubice.

Smrtonosni stršljeni privukli su pažnju širom zemlje prošle godine nakon što je u decembru 2019. godine pronađeno prvo gnezdo u SAD-u. Kasnije ga je uništilo Ministarstvo poljoprivrede države Vašington (VSDA).

Azijski stršljeni su najveći na svetu sa rasponom krila od 7 cm (3 inča) i žaokom dužine 0,6 cm (četvrtine inča). Oni mogu da ubiju ljude ako ubodu više puta i predstavljaju pretnju medonosnim pčelama, jer je poznato da napadaju njihova gnezda i ubijaju ih.

Prema Janegi, matice stršljena ubica mogle bi da počnu da se razmnožavaju na proleće, a “radnici” bi nakon toga počeli da se množe i povećavaju populaciju do maja ili juna. Međutim, dodao je da se migracija na istočnu obalu SAD neće dogoditi uskoro na osnovu prošlih geografskih podataka za tu vrstu.

Karla Salp iz američkog Stejt departmenta za poljoprivredu takođe je rekla da je proleće kada se zna da azijski stršljeni ponovo izranjaju na površinu.

– Stršljeni ubice su u osnovi u zemlji ili drveću preko zime, a zatim počinju da izlaze na proleće – rekla je.

Zvaničnici u Vašingtonu, gde su primećeni stršljeni, navodno planiraju da postave zamke za zadržavanje stršljena u severozapadnom delu države. Detalji ovih planova biće objavljeni na konferenciji za štampu u ponedeljak.