STRUČNJACI NE PREPORUČUJU IZLAZAK IZ KUĆA: Građanima Sarajeva preti velika opasnost

Sarajevo je danas najzagadjeniji glavni grad na svetu, a kvalitet vazduha u njemu ocenjen je kao veoma nezdrav po zdravlje ljudi.

Beta

Kako je izmereno u 14.30 časova na području oko Ambasade SAD, indeks zagadjenosti vazduha iznosio je 287, dok je merna stanica na Skenderiji izmerila 388 AQI (indeks kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu okoline SAD) i na tom mestu se vazduh smatra opasnim.

Ove vrednosti dovoljno su visoke da posledice po disanje mogu osetiti svi građani, a ne samo oni sa osetljivim disajnim putevima, naveo je portal Klix.

Danas popodne prosek izmeren sa svih stanica u Sarajevu je 227, što znači da je reč o veoma nezdravom vazduhu.

Prema agenciji AirVisual, koja sakuplja podatke o zagađenju vazduha, u ovakvim situacijama preporučuje se izbegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Iz Vlade Kantona Sarajevo saopštili su da stanje kvaliteta vazduha na području grada nije ujednačeno i da pokazatelji merenja beleže prekoračenje dozvoljenih vrednosti za PM10 čestice.

Iz kantonalne vlade su naveli da bi slaba kiša koja pada, kao i najava nešto jačeg vetra u sredu, trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučili su stanovništvu da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum, te da tokom boravka vani koriste zaštitne maske.