Stručnjaci objašnjavaju: Merkelova ostaje ili zauvek odlazi?

Merkel
Beta

Podrška Nemaca koaliciji na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel pala je na najniži nivo od jula 2002. godine, pokazuje najnovija anketa.

 

Pad podrške je posledica sve većeg otpora njenoj liberalnoj izbegličkoj politici.

Iako se izbori u Nemačkoj održavaju tek naredne godine, Merkelova će se naći na testu u martu, kad se održavaju regionalni izbori u tri savezne pokrajine.

Angela Merkel, po Forbsovoj listi najmoćnija žena sveta, sada ulazi u 11. godinu od kad je na čelu Nemačke.

Tokom decenije na kancelarskoj poziciji Merkelova je značajno doprinela nemačkom ekonomskom oporavku i snažnom repozicioniranju te zemlje na svetskoj sceni.

Međutim, sada joj preti najveci politički izazov, izazov migrantske krize.

Ne vidim da postoji šansa da Angela Merkel podnese ostavku. Ona nikada nije imala problem kad se pred njom nađu veliki izazovi. Mislim da će ona sa saradnicima ovo pitanje razmotriti, doneti odluke i voditi ka rešenju krize. Ne vidim zašto bi se menjala dosadašnja politika – kaže Norman Bekman, dirktor Fondacije Konrad Adenauer.

Za Ivu Viskovića, profesora Fakulteta političkih nauka i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Berlinu, Merkelova je izuzetan politički taktičar.

Ona je izvanredan politički taktičar, bolji nego strateg i u svim kritičnim situacijama je nalazila način da se izvuče, iako su mnogi za nju mislili da će to biti fatalno, ili da će je neko unutar stranke potisnuti – navodi Visković.

Međutim, da čak i najjače političke ličnosti osluskuju javno mnenje, pokazuje i sama Merkel svojom izjavom da Nemačka očekuje da se najveći deo izbeglica vrati u Siriju i Irak, kad se u tim zemljama završe konflikti.

Deluje kao da politika otvorenih vrata, ustupa mesto politici pritvorenih vrata.

– To je očito, zato što je pritisak javnog mnenja jak. Građani su pokazali neverovatnu sebičnost, egoizam, uskogrudost i to je ono što je jak pritisak na vlade zapadnih zemalja, naročito Nemačke i Austrije – ističe Visković.

Sem birača, Merkel ima problem i sa političkim saradnicima, poput premijera Bavarske Horsta Zehofera, lidera Hrisćansko-socijalne unije, sestrinske stranke Hrisćansko-demokratske unije.

Oni traze da kancelarka zatvori granice i vrati migrante bez prava na politički azil. Dopisnik “Politike” iz Berlina Nenad Radičević smatra da će Merkel prihvatiti zatvaranje granica, samo ne naglo već postepeno.

– Sve ovo što sada radi ima za cilj da održi popularnost njene stranke na prestojećim martovskim izborima u tri pokrajine u Nemačkoj, koji će biti prvi test za vladajuće stranke, koje se pre svega boje da će im desničari praktično pokrasti njihove birače – kaže Radičević.