STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Venecija, Kip slobode i Stounhendž NESTAJU

venecija
Pixabay.com

Stručnjaci upozoravaju da je svetska baština na udaru klimatskih promena, a u opasnosti su Venecija, Kip slobode u Njujorku, Stounhendž...

 

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija za okolinu koja je objavljena pre nekoliko dana, klimatske promene prete baštini koja je na UNESCO listi.

Kako tvrde stručnjaci, Stounhendž bi mogla da nagrize erozija zbog ekstremnih vremenskih uslova, a Venecija će usled podizanja nivoa Jadranskog mora polako završiti pod vodom i nestati u svojim kanalima.

Ista stvar mogla bi da se dogodi i Kipu slobode u Njujorku.

U ovom izveštaju prvobitno se našla i Australija, ali je nakon toga australijska vlada zatražila da se uklone iz izveštaja zbog zabrinutosti da bi takve informacije loše uticale na njihovu turističku industriju.

Podaci koje su UN iznele u saradnji s naučnicima za klimatske promene, zvuče zastrašujuće poput scenarija holivudskih filmova o prirodnim katastrofama.

Kako je navedeno u izveštaju, klimatskim promenama je već ugrožen 31 lokalitet u 29 zemalja širom planete.

Uticaj klimatskih promena već se oseća na Uskršnjim ostrvima i nacionalnom parku Jelouston.

Adam Markam, stručnjak za klimatske promene i životnu sredinu koji je učestvovao i izradi ovog izveštaja, ističe da će na svetsku baštinu najviše uticati porast nivoa mora, snažne oluje, kao i požari, međutim, navodi i da ih je ipak moguće zaštiti, prenosi Njujork tajms.