Struka rekla svoje! Konzervatori PROTIV IZGRADNJE GONDOLE na Kalemegdanu, imaju i JAKE RAZLOGE

Većina zaposlenih stručnjaka konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) apelovala je da se obustavi izgradnja gondole na Kalemegdanu, saopštilo je udruženje o značaju kulturne baštine "Evropa nostra Srbija".

Wikipedia/PedjaNbg

Kako se navodi, apel je poslat direktoru RZZSK-a Mirjani Andrić, gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, ministarki gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i direktoru Arheološkog instituta SANU Miomiru Koraću.

Konzervatori su ukazali na to da nisu učestvovali u donošenju dozvole za gradnju, već samo arhitektonsko odeljenje RZZSK koje takođe nije bilo jednoglasno.

“Time je spomenik kulture od izuzetnog značaja ugrožen odlukom koju potpisuje samo šefica arhitektonskog odeljenja RZZSK”, navodi se u saopštenju.

Kao razlozi protiv gradnje gondole navodi se da će trajno uništiti aheološko nasleđe Beogradske tvrđave i narušiti integritet spomenika kulture i parka Kalemegdan.

“Doći će do uništavanja (fizičkog razgrađivanja, izmeštanja) značajnog kulturnog sloja iz perioda kada se na prostoru Beogradske tvrdjave nalazio Rimski vojni logor (rimski kastrum), što je bio razlog za nominaciju Beogradske tvrdjave za upis na Uneskovu Listu Svetske baštine u okviru Granica Rimskog Carstva”, upozorili su konzervatori.

Prema njihovoj oceni, izgradnjom gondole uništavanjem Rimskog šanca kao posledicu bi imalo izuzimanje Kalemegdana sa liste lokaliteta koji ispunjavaju uslove za upis na Listu Svetske baštine.

“Izgradnja gondole Kalemegdan – Ušće u direktnoj je suprotnosti sa Planom generalne regulacije koji je još na snazi i čije odredbe su obavezujuće, a on izričito za prostor Beogradske tvrdjave zabranjuje izgradnju žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju”, ukazali su konzervatori, a objavila Evropa nostra Srbija.