STUDENTI DIGLI BEOGRAD NA NOGE: Sinoć blokirali centar, jutros PREDALI ZAHTEVE (VIDEO)

Na vest o zatvaranju studentskih domova zbog korona virusa, studenti su na više mesta u Beogradu sinoć počeli spontane proteste, a nastavili su ih i od jutros.

Printscreen/Kolaž

Vučić je sinoć gostujući na RTS-u najavio da će Vlada Srbije danas doneti odluku o zatvaranju studenstkih domova, kao i dvonedeljne zabrane rada klubova i kafića od 23 do 6 u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Studenti su burno reagovali i odmah izašli na ulice. Na društvenim mrežama poput tvitera i fejsbuka postavljeni su snimci protesta i lupanja u šerpe.

U međuvremenu je, kako prenose beogradski mediji, u razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima studenata, dogovoreno da oni mogu da ostanu u domovima, ali uz posebne epidemiološke mere koje moraju biti na snazi.

Međutim, studenti negiraju da je neko od njihovih predstavnika pričao sa Vučićem i od jutros su se ponovo okupili na platou ispred Filozofskog.

Studenti su zbog najave zatvaranja domova protestovali kod Studentskog grada na Novom Beogradu i kod doma “Slobodan Penezić Krcun”. Uputili su se ka Skupštini Srbije i tamo ostali do iza ponoći.

Sa današnjeg protesta poslali su zahteve nadležnima. Nakon najave ministra Mladena Šarčevića da će studenti ostati u domovima, oni traže preciziranje da li to znače da će moći da ostanu samo za vreme julskog roka, pošto bi to za njih bilo neprihvaljtivo.

Jedan od zahteva studenata je i da se omogući dodatni ispitni rok onima koji zbog korone nisu mogli da polažu ispite na vreme, ali i još jedan rok za sve studente zbog celokupne situacije koja je bila otežavajuća za sve. Takođe, traže da im se omogući besplatno testiranje na koronu i lečenje za one koji su zaraženi.

Studenti su dali nadležnima tri dana da ispune njihove zaheve.