STUDENTI FPN I FON PODRŽALI PROTESTE: “Vlast je ukaljala sve čemu nas profesori uče”

Studenti FPN najavili su okupljanje u subotu, 2. februara u 15:30h kod glavnog ulaza Fakulteta političkih nauka, odakle će prošetati do Studentskog trga, gde će se pridružiti protestu.

Beta

Studenti Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka podržali su građanske proteste koji se već osam subota zaredom održavaju u Beogradu, a od nedavno i u nekoliko drugih gradova Srbije.

Studenti FPN saopštili su da se “pridružuju protestima protiv vlasti koja je ukaljala sve ono o čemu ih profesori, asistenti i saradnici uče na fakultetu”.

– Smatramo da je trenutna vlast urušila ne samo institucije, slobodu, građanska prava, prava na informisanost i slobodu medija, demokratiju, već prvenstveno i fakultete kao temelje visokog obrazovanja. Ono što mi slušamo na Fakultetu političkih nauka o državnoj upravi, principu podele vlasti, slobodi i suverenosti naroda se kosi sa svime što ovakva vladavina daje za primer – naveli su oni i dodali da pozivaju i studente ostalih fakulteta da im se priključe.

Studenti FPN istakli su i da su “ponosni na svoje profesore, asistente i saradnike koji su podržali proteste i koji su time dokazali da se bore i za njihovu budućnost” i najavili okupljanje u subotu, 2. februara u 15:30h kod glavnog ulaza Fakulteta političkih nauka, odakle će prošetati do Studentskog t rga, gde će se pridružiti protestu”, piše “Nedeljnik”.

Njima su se ubrzo pridružili i studenti FON-a, koji su saopštili da su “odlučni da se bore protiv nasilja, urušavanja demokratije i ukidanja osnovnih društvenih prava i sloboda”, te da “žele da stanu u odbranu časti svog fakulteta i pokažu da „ni Fonovci ne ćute”.

– Svesni pritisaka i zastrašivanja sa kojima su suočeni svi zaposleni u državnim institucijama, kao i profesori fakulteta, ne isključujući pritom FON, pružamo podršku delu akademske zajednice koji se već priključio građanima, a posebno hrabrim pojedincima sa našeg fakulteta – navodi se u saopštenju, koje su studenti potpisali.

Oni su u nastavku saopštenja naveli i da smatraju da je “obaveza svakog odgovornog građanina, a naročito akademskog, da stane uz svoje sugrađane i svojim primerom ohrabri ostatak društva da se suprotstavi kršenju zakona”.

– U težnji da pobedimo ćutanje i apatiju i da se svojim doprinosom priključimo akademskoj zajednici koja pruža podršku građanima, ovim putem želimo da podstaknemo nastavni kadar Fakulteta organizacionih nauka i svoje profesore da nam se u tom cilju pridruže – istakli su studenti.