STUDENTI SE OBRATILI DIREKTORU RTS: Bujošević pozvan da govori na protestu “1 od 5 miliona”

Studenti iz Udruženja "#1 od 5 miliona" predali su danas RTS-u pismo sa zahtevom da njihovi predstavnici budu pozvani u neku od informativnih emisija, ili da direktor te RTV-kuće Dragan Bujošević i urednica i novinarka Olivera Jovićević gostuju i snime neku od emisija na protestima koji se već godinu dana svake subote organizuju u Beogradu.

Beta

Predstavnica Udruženja “#1 od 5 miliona” Valentina Reković rekla je novinarima ispred ulaza u zgradu RTS da pismo studenata nije zahtev, već “podsećanje RTS-u da treba da radi svoj posao, i da poštuje zakon”.

– Pošto je u poslednje vreme stvorena slika u javnosti da se RTS otvara, s obzirom na gostovanje rektorke Beogradskog univerziteta (Ivanke Popović) koja je govorila o plagijatu (ministra Siniše Malog), došli smo da podsetimo da se to ne bi desilo da studenti nisu blokirali Rektorat. RTS nikada nije pozvao nijednog studenta da o tome govori u informativnom programu, a kada su izveštavali o blokadi Rektorata, snimali su ga kada u njemu nije bilo studenata – kazala je Reković.

Ona je rekla da je tokom izveštavanja o poslednjoj protestnoj šetnji u Beogradu “RTS javio samo da studenti iz Udruženja neće više proteste prijavljivati policiji, što stvara pogrešnu sliku u javnosti”.

– U proteklih godinu dana na protestima je 10.000 do 50.000 ljudi desetak puta prošetalo pored zgrade RTS-a. Da li smo svi mi građani drugog reda pa da se o tome ne izveštava? – pitala je Reković.

Predstavnica studenata iz Udruženja “#1 od 5 miliona” Tea Vukadin rekla je novinarima da je danas upućen pisani poziv direktoru RTS Draganu Bujoševiću i Oliveri Jovićević da budu govornici na sledećem protestu “#1 od 5 miliona”.

– Ovo je poziv za Dragana Bujoševića da nam kaže kako je bilo biti prijatelj sa Slavkom Ćuruvijom, kako je bilo pisati recenziju za “Nenasilnu borbu u 50 tačaka” Srđe Popovića, a kako je sedeti sada sa Aleksandrom Vučićem. Želimo da dođe na Plato (kod Filozofskog fakulteta) i da nam ispriča sve to – rekla je Vukadin.

Ona je podsetila da će 8. decembra biti tačno godinu dana kako se svake subote održavaju protesti protiv vlasti uz povorke kroz centar Beograda i da bi zato predstavnici studenata trebalo da govore na javnom servisu.

– Ovo nije zahtev, to je njihova dužnost: da poštuju Zakon o javnom informisanju – kazala je Vukadin.

Prvi protest u Srbiji održan je 7. decembra u Kruševcu povodom prebijanja tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Protesti su potom u Beogradu, a zatim u stotinak mesta širom Srbije, dobili naziv “#1 od 5 miliona” po izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da opozicija i građani “mogu da šetaju do mile volje, a da on nijedan zahtev nikada neće ispuniti, makar da se skupi i pet miliona”, dok promene mogu da očekuju tek ako ga smene na izborima.