STUDENTI ŽELE REZOLUCIJU: Počinje prikupljanje potpisa za očuvanje prava Srba u Crnoj Gori

Studenti Univerziteta u Beogradu će u utorak, 28. januara u 15.00 sati u Кnez Mihailovoj ulici 35 (kod Srpske akademije nauka i umetnosti) početi sakupljanje potpisa za narodnu inicijativu za usvajanje Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, saopštio je danas Studentski klub Pravnog fakulteta.

Crkva Svetog Marka
Beoinfo

U saopštenju se navodi da će se tom prilikom održati i konferencija za novinare i svečani početak kampanje, kao i da potpisivanje inicijative zakonski traje sedam dana (od 28. januara do 3. februara).

Dodaje se da je potrebno za to vreme sakupiti 30.000 potpisa građana što je uslov da bi se ova rezolucija uputila narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, nakon čega će oni imati mogućnost da odlučuju da li će dati podršku Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori ili ne.

U tekstu rezolucije za koju se traži podrška građana navodi se da “imajući u vidu najviše i opšteprihvaćene državne i nacionalne interese, a s obzirom na trenutna politička dešavanja i položaj Srba u Crnoj Gori konstatuje se stanje ugroženosti SPC, svih njenih eparhija, imovine, sveštenstva i vernika u Crnoj Gori, kao i diskriminaciju Srba u Crnoj Gori u bitnim oblastima života i rada, prava na jezik i pismo, kao i diskriminaciju zastupljenosti Srba u državnim organima i privrednim društvima čiji je osnivač država Crna Gora”.

Zbog toga se donosi rezolucija koja “obavezuje organe izvršne vlasti, pre svega predsednika Vlade Srbije i predsednika Republike Srbije da, koristeći sva pravna sredstva po najvišim međunarodnim standardima, preduzmu sve raspoložive mere i aktivnosti u cilju realne zaštite i ostvarenja svih legitimnih prava SPC i svih Srba u Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju.

U tekstu rezolucije kaže se da se “utvrđuje da će se svaki budući akt organa države Crne Gore protiv prava Srba u Crnoj Gori smatrati aktom grubog kršenja njihovih ljudskih prava, kao i obavezu Republike Srbije da preduzme sve pravne i diplomatske mere u cilju zaštite njihovih prava”.

U saopštenju se navodi i da će naredni skup podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori biti održan u petak 31. januara u 18.00 sati kod crkve Svetog Marka u Beogradu.