Ko položi baš taj ispit – završio je fakultet. Ta mantra i danas je popularna među studentima, a u slučaju Geografskog fakulteta važi za predmet profesorke Mile Pavlović. Neki su zbog tog predmeta i odustali od diplome, a među najupornijima je student koji je 27 puta izlazio na ispit. Oni koji ne mogu da polože najviše se žale na čudna pitanja koja profesorka postavlja, prenosi “RTS”.

– Neki čak i ne pokušavaju da izađu do poslednje godine, plašeći se da neće položiti. U stvari, iz iskustava starijih studenata saznali su da traži sve od reči do reči, da traži informacije kao što je broj stoke, ovaca ili konja u nekom gradu u Drugom svetskom ratu, ili koje su se žitarice gajile u Jugoslaviji – kaže student Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sličan problem imali su i studenti Fakulteta veterinarske medicine. Oni su uz angažovanje uprave malu prolaznost uspeli da reše.

– Ako neki fakultet ima oko 40, 45 ispita i ako taj neko od studenata ispolaže 42, 43 ispita i ima problem sa jednim ispitom očigledno da nije problem sa tim studentom, već je problem u uslovima prolaznosti, kriterijumima ili nekim drugim neprilagođenostima od strane profesora – ukazuje Nebojša Aleksić, predsednik studentskog parlamenta Fakulteta veterinarske medicine.

Gotovo da nema fakulteta na kom se neki ispit polaže teže nego ostali, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu i ističe da ako se utvrdi da problem nije samo teškoća predmeta, treba da se reaguje.

– Ima načina da se prevaziđe problem, kao što smo rekli, autonomija rada nastavnika ne znači da nastavnik ne odgovara za svoj rad. I ja verujem da je istina na pola puta negde, a naš je zadatak da obezbedimo optimalne uslove za studiranje za sve naše studente – navela je rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović.

Ostale su zapamćene žalbe studenata Farmacije na polaganje farmakologije. Srpska književnost 20. veka zadavala je teškoće studentima Filološkog fakulteta u Beogradu, a studenti Filozofskog fakulteta u Nišu imali su primedbe na prolaznost na predmetu Osnovi socijalne psihologije.loading...