SUD DONEO ODLUKU: Osumnjičeni za pretnje novinarki N1 dobio dve zabrane

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je odredio V.N. , osumnjičenom da je pretio novinarki Televizije N1 Zani Cimili, meru zabrane napuštanja stana uz zabranu da, tokom trajanja mere, koristi internet.

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Policija je u subotu uveče uhapsila N. V. (33) iz Bečeja osumnjičenog da je pretio Cimili, posredstvom društvenih mreža, čime je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Viši sud je saopštio danas da mera zabrane napuštanja stana može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija ali najduže dok ne istekne vreme izdržavanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Istovremeno, osumnjičeni V.N je upozoren da ukoliko prekrši ovu zabranu protiv njega može biti odredjen pritvor.

Sud je odbio predlog zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za odredjivanje pritvora osumnjičenom V.N. jer se ovom blažom merom može obezbediti nesmetano vodjenje ovog krivičnog postupka, a u smislu člana 189 Zakonika o krivičnom postupku, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Osumnjičenom V.N. se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 stav 3 u vezi stava 1 Кrivičnog zakonika i krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317 stav 1 Кrivičnog zakonika, naveo je Viši sud.